Brnabić: Relativizira se karakter NDH kao jedne od najužasnijih tvorevina

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedjelju na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovac kako je "nevjerojatno da u današnje vrijeme "mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Bleiburg", prenijeli su beogradski mediji.

U Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice održana je komemoracija u povodu Dana sjećanja na stradale, uglavnom Srbe, Židove i Rome u koncentracijskom logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

- Za nevjerovati je, ali živimo u vrijeme kada mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Bleiburg, rekla je predsjednica srbijanske vlade, prenijela je agencija Tanjug.

- Zahtijevamo od vlasti država članica Europske unije da ne dozvole neonacističke proslave slijednika ustaškog pokreta, jer je upravo EU nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma, dodala je.

Po njezinim riječima, ne smije se dozvoliti da se zločin zaboravi, premda su "desetljećima razni - i ljudi i sustavi - pokušavali da na razne načine zataškati činjenice o masovnosti i svireposti jasenovačkog sustava ustaških koncentracijskih logora.

To je, po njezinoj ocjeni, dovelo do toga da se danas "relativizira karakter Nezavisne Države Hrvatske kao jedne od najužasnijih tvorevina nacističkih vlasti u Europi toga vremena.

Ocijenila je da je Jasenovac "simbol, najveće masovno stratište, za zločine kojima je bila prekrivena čitava teritorija NDH i predložila da se svakoga dana mora inzistirati na istini o Jasenovcu, baš kao što se inzistira na istini o Auschvitzu, Dahauu ili Mauthausenu.

Uz Brnabić, vijence za žrtve položili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i drugi visoki dužnosnici iz RS-a i Srbije, a obred je predvodio patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Irinej, navodi Tanjug.