Trump povisuje carine na 200 milijarda dolara vrijednu kinesku robu

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto, ustvrdivši da se trgovinski pregovori odvijaju presporo.

Odluka je objavljena u trenutku dok se očekuje dolazak kineskih pregovarača u Washington idući tjedan na, kako je američki ministar financija Steven Mnuchin rekao, posljednji krug pregovora.

Dvije strane pokušavaju dogovoriti trgovinski sporazum nakon što je Trump prošle godine uveo carine na kinesku robu a Kina odgovorila jednakom mjerom izazvavši trgovinski rat koji prijeti destabilizacijom međunarodnih tržišta.

Povećanje carina u petak bit će prvo otkako su Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u prosincu objavili prekid vatre u trgovinskom ratu.

- Deset mjeseci, Kina plaća SAD-u carine od 25 posto na robu visoke tehnologije vrijednu 50 milijarda dolara, i 10 posto na drugu robu vrijednu 200 milijarda dolara, objavio je Trump na Twitteru.

- Deset posto će u petak porasti na 25 posto.

Dodao je da je druga kineska roba vrijedna 325 milijarda dolara i dalje bez carina, ali će uskoro i na nju biti nametnute carine, po stopi od 25 posto.