Stečaj za Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnju Diesel

Uljanik Strojogradnja Diesel ide u stečaj, odlučeno je u četvrtak na ročištu na radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, održanom na Trgovačkom sudu u Pazinu.

- To je druga tvrtka iz sastava Uljanik grupe za koju je danas održano ročište na Trgovačkom sudu u Pazinu i za koju je otvoren stečaj. ranije je stečaj otvoren i za Uljanik TESU. 

Sutkinja Tijana Licul istaknula je na ročištu kako je zakon jasan te postoje stečajni razlozi - nemogućnost plaćanja, nemogućnost isplate plaća, račun u blokadi više od 120 dana te prezaduženost. 

I privremena je stečajana upraviteljica Uljanik Strojogradnje Diesel Ana Glavan Dukić u svom je izvješću krajem travnja utvrdila postojanje oba stečajna razloga - nesposobnog za plaćanje i prezaduženost. 

Direktor Uljanik Strojogradnje i član Uprave Uljanika d.d. Milko Mihovilović rekao je kako je odluka o otvaranju stečaja očekivana, iako su radnici bili podijeljeni - radnici tvrtke u Puli su očekivali i priželjkivali stečaj, dok oni u Rijeci nisu. 

Naime, Uljanik Strojogradnja posluje na dvije lokacije i ima ukupno 230 radnika, od čega njih 130 u Puli, a 100 u Rijeci. 

Radnici tvrtke iz Rijeke su bili za odgodu stečaja dok se ne donose odluka o sudbini samih brodogradilišta, prvenstveno 3. maja, odnosno dok se ne zaprimi izvješće predstavnika kineskih brodogradilišta koji su nedavno bili i u Uljaniku i 3. maju. 

Po riječima Mihovilovića, na jučerašnji je dan blokada računa Uljanik Strojogradnje iznosila 62 milijuna kuna. 

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanik Strojogradnjom Diesel podnijela je 14. ožujka Financijska agencija (Fina), a zbog neizvršenih osnova za plaćanje u neprekidnom razdoblju od 120 dana, tada u iznosu od 27,1 milijun kuna.