Ustavni sud o kampanji ministra Pavića: Nema kršenja pravila

Ustavni sud donio je odluku u vezi s promidžbenom kampanjom Ministarstva rada i mirovinskog sustava o mirovinskoj reformi, koja se provodi tijekom referendumske kampanje sindikata koji žele da se reforma ukine.

- Ustavnom sudu nisu predočeni nikakvi dokazi koji bi upozoravali na to da bi Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo, korištenjem proračunskih sredstava ili na drugi način grubo kršili pravila demokratske procedure, odnosno postupali na način koji faktično dokida ili ozbiljno narušava pravo građana na izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma,  navodi se u priopćenju.

Ustavni sud (USUD) zatražio je, podsjetimo, od Ministarstva rada i mirovinskog sustava očitovanje o financiranju spotova o cjelovitoj mirovinskoj reformi, za koju sindikati i oporbeni političari tvrde da je usmjerena protiv referendumske inicijative "67 je previše". Predsjednik suda Miroslav Šeparović od ministra Marka Pavića zatražio je da hitno, i to u roku od 24 sata, dostavi detaljne podatke o financiranju spotova.

Ministarstvo rada: Odluka Ustavnog suda potvrdila naše tvrdnje

- Na osnovi priopćenja koje je danas poslao Ustavni sud jasno je izrečeno da Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, korištenjem proračunskih sredstava ili na drugi način nisu grubo kršili pravila demokratske procedure ili narušavali pravo građana na izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma, stoji u priopćenju Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Ističu da je resorni ministar Marko Pavić to otpočetka tvrdio te da je naglašavao da je informativna kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi kontinuirana i provodi se od listopada 2018. s ciljem informiranja sugrađana o cjelovitoj mirovinskoj reformi te je u potpunosti transparentna. Predsjednik Ustavnog suda, napominju, također je potvrdio da je legitimno da Vlada emitira spotove plaćene javnim novcem u predreferendumskoj fazi, kada se još prikupljaju potpisi, kada još nije jasno hoće li će se potpisi prikupiti, kada se ne zna hoće li biti referenduma te je li pitanje u skladu s Ustavom.

Ostojić: Ustavni sud narušava povjerenje u vlastitu institiciju

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić ocijenio je očitovanje Ustavnog suda kompromisnim te smatra da Sud, zbog toga što se nije decidirano odredio, narušava povjerenje u vlastitu institiciju.

- Od Ustavnog suda očekuješ da kaže: to je ili nije dopušteno, a ne da u očitovanju istodobno jedno kažu, ali i zadržavaju nekakvu rezervu, rakao je Ostojić. Smatra da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava svojom kampanjom o mirovinskoj reformi, koristeći novac poreznih obveznika, agitira protiv održavanja referenduma.

HZMO pojasnio kako su došli do iznosa od 45 milijardi kuna

Izračun koji govori o 45 milijardi kuna negativnog neto efekta na državni proračun temelji se na izvještaju o starenju (aiging report) na razini Europske unije koji daje dugoročne projekcije temeljene na  demografskim i financijskim kretanjima i kretanjima mirovinskih sustava, objasnio je ravnatelj HZMO-a Josip Alardović.

Pojašnjavaju da će 45 milijardi kuna iznositi negativni neto fiskalni efekt na državni proračun u razdoblju do 2040. godine ako se poništi mirovinska reforma.

Od toga 29,5 milijardi kuna iznosi povećanje rashoda za mirovine zbog povećanja broja umirovljenika, a istodobno zbog ranijeg odlaska u mirovinu i manjeg broja zaposlenih smanjili bi se proračunski prihodi od doprinosa i poreza za 15,5 milijardi kuna.

Kao glavna tri makroekonomska efekta uzeta je stopa rasta plaća, stopa rasta cijena i stopa usklađivanja mirovina, projecirane na temelju podataka u izvještaju o starenju.

Posebno je istaknut utjecaj negativnih demografskih projekcija. Naime, na temelju aiging reporta, radno aktivnog stanovništva (u dobi od 15 do 64 godine)  2040. godine bit će 400.000 manje, a za 200.000 povećat će se broj stanovnika starijih od 65 godina.