"Povratak pobjednika": Predstavljen Perešinov MiG

MiG 21 legendarnog pilota Rudolfa Perešina, koji je nedavno iz Vojno-zrakoplovnog muzeja u austrijskom Zeltwegu vraćen u Hrvatsku, građanima je predstavljen ispred Ministarstva obrane.

Svake godine početkom svibnja Hrvatska se prisjeća heroja Domovinskog rata - ratnog pilota Rudolfa Perešina, koji je 21. listopada 1991. prebjegao iz JNA. MiG-om 21 poletio je iz Bihaća i sletio u Klagenfurt. Ispred ministarstva obrane održana je svečanost na kojoj su bili obitelj pokojnog pilota, predsjednik Vlade i brojni ministri te načelnik glavnog stožera Oružanih snaga.

MIG je inače privremeno smješten u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, a trebao bi biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju, kao trajni spomenik jednom herojskom činu u Domovinskom ratu.

U povodu obilježavanja 24. obljetnice smrti ratnog pilota Perešina na zagrebačkom groblju Mirogoj pokojnikova obitelj te izaslanstvo MORH-a i Glavnog stožera položili su vijence i zapalili svijeće.

U Gornjoj Stubici održani su tradicionalni "Susreti za Rudija", a ovogodišnje izdanje posebno je upravo zbog povratka aviona iz Austrije. Manifestaciju je otvorio ministar obrane Damir Krstičević. Stubičanci su posebno ponosni na početak gradnje spomen-hiže Rudolfa Perešina u obližnjem mjestu Jakšincu, gdje je legendarni pilot rođen.

Manifestacija je završila letačkim programom na prostoru Sportskog centra u Gornjoj Stubici, uz sudjelovanje vojnih i civilnih zrakoplova i helikoptera hrvatskog, slovenskog i mađarskog ratnog zrakoplovstva. Zbog oluje iznad Velebita u programu nisu nastupile one letjelice koje su trebale doći s juga Hrvatske - lake letjelice i padobranci. Upriličen je prelet Mig-a 21. Njime je upravljao Kristijan Jagodić pilot HRZ-a. Nastupili su policijski helikopteri, avioni slovenske i mađarske vojske, dvokrilci, avioni iz kućne radinosti itd.

Svatko ima neke svoje slike i emocije koje pamti kad je Domovinski rat u pitanju. Ima trenutaka i junaka koje svi pamtimo. Rudolf Perešin jedan je od njih. O njemu su u Temi dana govorili zamjenik zapovjednika HRZ-a Michael Križanec i pilot Ivica Ivandić.