Kina uzvraća udarac - dodatna carina od 25 posto za SAD

Kina je najavila da će od početka lipnja povećati carine na američki uvoz vrijedan 60 milijardi dolara.

Kinesko ministarstvo financija objavilo je da će od početka lipnja ukupno 5.140 američkih proizvoda podlijegati obvezi plaćanja carina, po različitim stopama. Dodatna carina od 25 posto najavljena je za 2.493 kategorije proizvoda, uključujući ukapljeni prirodni plin. Najavljena je i dodatna carina od 20 posto za 1.078 kategorija proizvoda.

Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je Kinu da se ne osvećuje za opetovano podizanje američkih carina na kineski uvoz. SAD je prošlog petka više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara, s 10 na 25 posto.

Kina je pak danas poručila da nikada neće pokleknuti pred vanjskim pritiscima, iako nije pojasnila kako misli uzvratiti Washingtonu na nove prijetnje carinama i na sve preostale kineske proizvode. U nizu objava na Twitteru predsjednik Trump ustvrdio je da je Kina "godinama iskorištavala SAD".

- Otvoreno upozoravam predsjednika Xija i sve moje brojne prijatelje u Kini da će Kina biti snažno pogođena ako se ne dogovorite jer će kompanije biti primorane napustiti Kinu i otići u druge zemlje", poručio je.

Američki predsjednik ujedno je naredio američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru da uvede carine i na sve preostale kineske proizvode, čime bi se vrijednost kineskog uvoza obuhvaćenog carinama popela na 300 milijardi dolara.