Poplave u BiH: šestogodišnjak upao u potok, traje potraga

Mještani Begova Hana, kao i pripadnici Specijalne policije MUP-a Zeničko-dobojske županije te pripadnici Gorske službe spašavanja Žepče i županijske uprave civilne zaštite još uvijek tragaju za šestogodišnjim dječakom koji je poslijepodne upao u nabujali potok.

Nabujale rijeke: Korana odsječena, u Kostajnici brane kuće

Pretraga se vrši i čamcima nizvodno prema Žepču . Mještani su, na dva mosta, postavili metalne vodopropusne ograde kako bi spriječili da dječak eventualno završi u rijeci Bosni.

Od poslijepodnevnih sati pripadnici pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažirani si na pružanju pomoći stanovništvu poplavljenih područja Prijedora. U šest općina u Republici Srpskoj i sutra će biti obustavljena nastava.

Poplave sa sobom nose potencijalnu opasnost od pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika, upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Uslijed obilnih kiša na području Tuzlanske županije, u Federaciji Bosne i Hercegovine,  došlo je do povećanja vodostaja rijeka. Poplavljeni su   nekoliko lokalnih i regionalnih putova, stambeni objekti i poljoprivredna zemljišta.

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini u utorak je postupno normalizirano, no i dalje je teško na području Prijedora i Sanskog Mosta, gdje izlijevanje vode iz rijeke Sane nastavlja ugrožavati stotine stambenih i gospodarskih objekata.

Prema podacima iz prijepodnevnih sati, Sana je u Prijedoru dosegnula razinu od 460 centimetara, što je kota izvanredne obrane od poplava.

Gradonačelnik Milenko Đaković je najavio poduzimanje dodatnih mjera zaštite objekata kojima prijeti plavljenje, a u sportskoj dvorani pripremljen je smještaj u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva.

I u Tesliću je proglašeno izvanredno stanje, a gradonačelnik Milan Miličević kazao je, u izjavi za regionalnu televiziju N1, kako su zapravo najveći problem bujice koje su nastale u kratkom vremenskom razdoblju.

Upozorio je kako se time zapravo plaća računa za neodgovoran odnos prema okolišu, odnosno za neplansku sječu šume na području te općine.

U Tesliću trenutačno nema pitke vode, a otežana je i opskrba strujom.

Izvanredno stanje na snazi je i u šest mjesnih zajednica Banje Luke. U prekidu je promet cestovnom komunikacijom prema Čelincu, gdje je voda odnijela pješački most na rijeci Vrbanji.

U središnjoj Bosni stanje je poboljšano u odnosu na noć s nedjelje na ponedjeljak, kada su pojačane oborine prouzročile izlijevanje rijeke Usore te prouzročile bujice koje su ugrozile dijelove Maglaja i Doboja.

Vodostaj Usore, ali i Bosne stagnira pa je procjena službi civilne zaštite kako za sada nema opasnosti od novih poplava.

Voda koja se izlila na magistralnu cestu Zenica-Doboj, ključnu prometnicu ka Hrvatskoj, i dalje otežava promet kod mjesta Nemila.