Grabar-Kitarović na prijamu u Hamiltonu koji je za nju organizirao Justin Trudeau

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je u službenom posjetu Kanadi. U ovim je trenucima u Hamiltonu, gdje živi velik broj Kanađana hrvatskog podrijetla, počeo svečani prijam čiji je domaćin Justin Trudeau.

I kanadski premijer i hrvatska predsjednica obratit će se uzvanicima, istaknutim članovima zajednice koji su most između dviju zemalja. Kanada državne posjete organizira samo nekoliko puta godišnje, a Hrvatska je na ovaj poziv čekala više od dva desetljeća.


 
Grabar-Kitarović s glavnim izvršnim direktoricama u Torontu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u Torontu s poslovnim ženama i glavnim izvršnim direktoricama i investitoricama, a u organizaciji Kanadsko-hrvatske gospodarske komore, priopćeno je iz njezina Ureda.

U prigodnom obraćanju Grabar-Kitarović je istaknula snažnu dinamiku međusobnih posjeta na političkoj i drugim razinama, a što pridonosi stalnom razvoju prijateljskih odnosa dviju država.

- Posebno bih željela naglasiti važnost unapređenja gospodarske suradnje. Iako se naša gospodarska suradnja stalno poboljšava, naši gospodarski odnosi još uvijek nisu dosegnuli svoj puni potencijal, kazala je predsjednica. Izrazila je uvjerenje da Hrvatska i Kanada imaju sve veći potencijal za jačanje zajedničke gospodarske suradnje, posebno u trgovini, industriji, energetici, informacijskoj tehnologiji i turizmu.

Izrazila je uvjerenje kako će jačanje trgovinskih odnosa s Kanadom stvoriti nove mogućnosti za rast i stvaranje radnih mjesta u Europskoj uniji i Kanadi te je zahvalila Kanadsko-hrvatskoj gospodarskoj komori na doprinosu u uspostavljanju poslovne i šire gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Kanade.

Ottawa: Na večeru u čast Hrvatske došao i premijer Justin Trudeau

Na kraju boravka predsjednice u Ottawi državna večera u čast Hrvatske u rezidenciji glavne upraviteljice Kanade na koju je došao i premijer Justin Trudeau. Julie Payette, političarka iznimnog životopisa, održala je nadahnut govor. Radeći 1999. u Međunarodnoj svemirskoj postaji u jednom je trenutku iz orbite ugledala naše more.

I Kolinda Grabar Kitarović govorila je emotivno o svom iskustvu Kanade. Kanadske Hrvate pozvala je da ono čime su doprinijeli svojoj drugoj domovini donesu i u Hrvatsku.

- Nadam se da ćete napraviti isto za Hrvatsku, da ćete raditi sa mnom u prenošenju ne vašeg novca, zaista ne tražim novac, to tražim od Justina i vlade, a od vas kanadskih Hrvata tražim da investirate vaše osobnosti, ono što ste naučili u ovoj izvrsnoj zemlji, rekla je predsjednica.

U kanadskom parlamentu predsjednički bračni par potpisao je Zlatnu knjigu Kanade, a domaćin predsjednici bio je kanadski premijer Justin Trudeau.

- Razgovarat ćemo i i bilateralnim temama, izazovima s Rusijom, izazovima s Kinom gdje je Hrvatska bila od velike pomoći u posljednje vrijeme. Puno je važnih tema za naš razgovor, ali ponajviše ovo je prilika za nas da nastavimo raditi na prijateljstvu između Kanade i Hrvatske, rekao je.

Nakon Ottawe u kojoj je naglasak bio na prijateljstvu i savezništvo dviju država, u nastavku posjeta Kolinde Grabar- Kitarović Kanadi u fokusu su gospodarski odnosi te zemlje i Hrvatske.