Pompeo i Lavrov složili se da se ne slažu

Američki državni tajnik Mike Pompeo i njegov ruski kolega Sergej Lavrov suglasili su se da ne dijele stajališta u nizu pitanja no žele poboljšati narušene odnose, prenose agencije s njihova sastanka u Sočiju na kojem je Pompeo upozorio Moskvu neka se ne miješa američke predsjedničke izbore 2020.

U prvom posjetu Rusiji u svojstvu državnog tajnika, Pompeo se uoči sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javno sukobljavao s Lavrovom u nizu pitanja, prenose agencije naglaske s njihove zajedničke konferencije za novinare nakon razgovora koji je trajao dulje od tri sata u Sočiju na jugu Rusije. Obojica su rekli da su dosta podijeljeni u stajalištima o brojnim pitanjima, ali i naznačili da ima skromnih pomaka u odnosima te da žele poboljšati odnose.

- Razgovor je bio iskren i koristan. Složili smo se u vezi važnosti uspostavljanja komunikacijskih kanala. U posljednje vrijeme su bili zaleđeni, uglavnom zbog neutemeljenih optužbi protiv nas, rekao je Lavrov.

- Imali smo iskren razgovor o mnogim problemima, uključujući i mnoga pitanja u kojima se ne slažemo, dodao je Pompeo. Sjedinjene Države spremne su naći zajednički jezik s Rusijom sve dok dvije strane ne počnu zajednički rješavati ta pitanja, dodao je, kako prenosi Reuters.

Rusko upletanje u američke izbore

Pompeo je rekao da je kolegi Lavrovu poručio da nikakvo upletanje Moskve u predsjedničke izbore 2020. ne dolazi u obzir jer bi to ozbiljno narušilo već osiromašne odnose.

Lavrov je nazvao "čistom fikcijom" optužbe za dosluh u predsjedničke izbore iz 2016. između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Rusije. Izrazio je nadu da će objava izvješća posebnog američkog savjetnika Roberta Muellera pomoći rasvijetliti to pitanje.

Iran i Bliski istok

Ruski šef diplomacije izrazio je nadu da su navodi o američkom slanju 120.000 vojnika na Bliski istok samo neutemeljene glasine.

- Ne pokušavamo pokrenuti rat s Iranom, rekao je Pompeo.

Ukrajina

Pompeo je nakon sastanka rekao Lavrovu da Moskva kora osloboditi skupinu uhićenih ukrajinskih mornara. Ponovio je da SAD neće priznati rusku aneksiju iz 2014. pluotoka Krima i da će nastaviti gospodarske sankcije Rusiji nametnute zbog tog pripojenja.

- Rusija mora nastaviti surađivati s novim ukrajinskim predsjednikom kako bi se uspostavio mir na istoku Ukrajine, rekao je Pompeo.

Venezuela

Pompeo je također naglasio Lavrovu da njihov dugogodišnji saveznik, venezuelski predsjednik Nicolas Maduro, mora otići.

- Želimo da Venezuela ponovno stekne demokaciju. Maduro je venezuelskom narodu donio samo patnju, rekao je Pompeo.

- Madurova budućnost u rukama je venezuelskog naroda, odgovorio je Lavrov, a američki pritisak na Madura  nazvao je "nedemokratskim".

Lavrov: Nepovjerenje između nekadašnjih hladnoratovskih suparnika šteti objema stranama

Lavrov je, kako prenosi njemačka agencija dpa upozorio Pompea da nepovjerenje između nekadašnjih hladnoratovskih suparnika šteti objema stranama.

- Moramo ponovo izgraditi povjerenje na svim razinama našeg dijaloga", poručio je šef ruske diplomacije , a Pompeo je istaknuo da je došao u posjet Rusiji jer je američki predsjednik Donald Trump "odlučan u namjeri da se odnosi između dviju strana poboljšaju".

Pompeo je, prema planu, trebao u ponedjeljak stići u Moskvu, ali je odgodio taj dio puta i proslijedio u Bruxelles kako bi s američkim saveznicima porazgavarao o "najnovijim prijetećim postupcima" Irana.Pompeo će se krajem dana sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema najavama, razgovarati će o kontroli nuklearnog naoružanja, posebice vezano uz Iran i Sjevernu Koreju, ali i krizi u Venezueli i sukobu u Siriji. Nisu mogli potvrditi naznaku američkog predsjednika Donalda Trumpa da će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na rubu summita G20 u Japanu idućeg mjeseca.