Sabotaže u Zaljevu: Iran i SAD razmjenjuju optužbe

Američke agencije za nacionalnu sigurnost vjeruju da iza napada na tankere u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) stoje Iranu bliske zemlje, no Iran smatra da je cilj sabotaže, u čiju su se istragu uključile i tri zapadne zemlje, izazvati napetosti u regiji.

Američki dužnosnik upoznat s američkim procjenama o napadima na četiri tankera, rekao je da bi počinitelji mogli biti jemenski Huti ili šijitske milicije raspoređene u Iraku, a koje imaju podršku Irana, piše agencija dpa.

Washington nema čvrste dokaze o tome tko je sabotirao četiri tankera, od kojih su dva saudijska tankera sabotirana u nedjelju u luci Fujairah koja leži blizu Hormškog tjesnaca.

Saudijska Arabija ocijenila je da su dronovi s eksplozivom kojima su u utorak napadnuta crpilišta nafte u blizini Rijada, "kukavički" čin terorizma.

Dronovi naoružani eksplozivima napali crpilišta nafte pored Rijada

Petina svjetske nafte koja se doprema s Bliskog istoka za velika tržišta u Aziji, Europi, Sjevernoj Americi i dalje prolazi Hormuškim tjesnacom koji dijeli Iran od Arapskog polutoka.

U ponedjeljak je američki dužnosnik blizak obavještajnim krugovima rekao da je Iran prvi koji bi mogao biti optužen za napade na četiri tankera. Iran je odbacio te navode.

Američki, francuski, norveški i saudijski stručnjaci sudjeluju zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima u istrazi o "sabotaži" četiriju brodova u Zaljevu, izjavio je u utorak dužnosnik Abu Dabija, prenosi AFP. Taj neimenovani dužnosnik nije naveo točan broj istražitelja.