"67 je previše" - uvid u financije najkasnije 27. svibnja

Najkasnije u ponedjeljak, 27. svibnja, javnost bi trebala dobiti uvid u to tko je i s kolikim iznosom podržao referendumsku inicijativu sindikalnih središnjica "67 je previše" te koliko je potrošeno na aktivnosti tijekom kojih je, kako ističu sindikati, skupljeno gotovo 700 tisuća potpisa potpore prijedlogu da se spriječi podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina. 

Teoretski, javnost uvid može dobiti i prije ako organizacijski odbor inicijative prije Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavi potrebna izvješća, a ono ih, držeći se zakona, već prvog radnog dana nakon dostave objavi na svojim mrežnim stranicama.

Zakon odbor obvezuje da u roku od 15 dana od isteka roka za prikupljanje potpisa dostavi DIP-u izvješća o primljenim donacijama, troškovima referendumskih aktivnosti te o cijeni i popustu dobivenom za medijsko oglašavanje. Izvješća dostavlja unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja.

Potpisi se prikupljali do ponoći 11. svibnja

S obzirom na to da su se potpisi prikupljali do ponoći 11. svibnja, krajnji rok za dostavu izvješća je 26. svibnja, pa će, ako se tako dogodi, najkasnije u ponedjeljak, 27. svibnja, javnost dobiti uvid u financijsku stranu referendumske inicijative "67 je previše". 

Potvrđuje to i DIP-ov odgovor Hini, u kojemu Povjerenstvo ističe da mu je organizacijski odbor inicijative "67 je previše" dužan dostaviti izvješća najkasnije do 26. svibnja.

- Nakon što izvješća budu dostavljena, Državno izborno povjerenstvo će ista objaviti na svojim mrežnim stranicama prvog radnog dana nakon njihove dostave unosom u informacijski sustav, stoji u odgovoru.

Sindikalna inicijativa "67 je previše" prva je referendumska inicijativa čije financiranje DIP nadzire. Iako je u Hrvatskoj bilo više referendumskih inicijativa, to područje prije nije bilo uređeno. Prvi je put to učinio novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koji je na snagu stupio potkraj ožujka, a koji je propisao iz kojih se izvora referendumske aktivnosti mogu financirati, u kojem roku, koje su obveze donatora, koji se iznosi ne mogu prenašiti itd.