Visoki vodostaji i dalje prijete na sjeveru BiH

Stanje u poplavljenim dijelovima BiH nešto je bolje nego u prethodna dva dana kada su se izlile neke rijeke ne sjeveru te zemlje a bujične vode ugrozile i naselja u središnjoj Bosni, dok ekipe civilne zaštite provode sanaciju zemljišta i pomažu stanovništvu u čišćenju poplavljenih objekata.

Vodostaj rijeke Sane koja je u utorak ozbiljno zaprijetila Sanskom Mostu i Prijedoru postupno opada i u srijedu ujutro je bila na razini nižoj od četiri metra koja označava kritičnu kotu. Izvanredno stanje i dalje je ipak na snazi u općinama Bosanska Kostajnica i Bosanski Novi gdje je u noći između utorka i srijede vodostaj Sane bio veći od 540 centimetara.

Voda se ipak povlači u korito rijeke Usore koja je u utorak zaprijetila naseljima u općinama Maglaj i Doboj u središtu BiH. U četiri osnovne škole u Doboju nema nastave jer je voda ugrozila školske objekte i otežala pristup. Nastave nema ni u Čelincu, Tesliću, Bosanskom Novom, Kostajnici, Prijedoru i Kotor Varoši.

Iz županijske civilne zaštite u Zenici su najavili kako se nastavlja potraga za šestogodišnjim dječakom iz Begovog Hana koji je u utorak pao u nabujali lokalni potok. Potraga za dječakom koji je u nabujalu vodu pao s bicikla prekinuta je sinoć. Pretpostavlja se da je njegovo tijelo vodena bujica odnijela u rijeku Bosnu.