Pompeo upozorio Rusiju da se ne miješa u izbore u SAD-u

Američki državni tajnik Mike Pompeo u Sočiju se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomacije Sergejom Lavrovom. Glavne teme razgovora - Iran, Ukrajina i Venezuela, ali i narušeni odnosi SAD-a i Ruske Federacije.

Ruski predsjednik Putin zauzeo se tijekom sastanka s američkim državnim tajnikom za uspostavu potpunih odnosa s SAD-om, unatoč brojnim neslaganjima dviju suparničkih sila. U tome, smatra, nije usamljen.

- Stekao sam dojam da je američki predsjednik spreman za obnovu rusko-američkih odnosa i rješavanje pitanja važnih za obje strane, rekao je Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije.

- Vodili smo produktivne razgovore. Postoje pitanja o kojima se ne slažemo, ali i područja od zajedničkog interesa na kojima možemo graditi odnose i predsjednik Trump to svakako želi, naglašava Mike Pompeo, američki državni tajnik.

Putin se pozvao na istragu specijalnog savjetnika Roberta Muellera i optužbe o dosluhu Donalda Trumpa i Moskve nazvao bezveznima.

- Muellerovoj komisiji, čiji je rad pomalo egzotičan, mora se priznati prilično objektivna istraga koja je potvrdila da ne postoji nikakva urota između Rusije i aktualne američke administracije, istaknuo je Putin.

No Mike Pompeo pokazao je da Sjedinjene Države mogućnost ruskog upletanja u američku politiku ne shvaćaju olako. Na sastanku s ruskim kolegom upozorio je Rusiju da se ne miješa u sljedeće predsjedničke izbore u SAD-u.

- Jasno sam dao do znanja ministru vanjskih poslova Lavrovu da je miješanje u američke izbore neprihvatljivo. Budu li se Rusi miješali u izbore 2020., to će naš odnos dovesti u najgoru poziciju dosad, rekao je Pompeo.

Među ključnim temama bila je i eskalacija napetosti između SAD-a i Irana.

- Razgovarali smo o Bliskom istoku, o iranskom nuklearnom programu. Mnogo je toga u čemu se ne slažemo, naglasio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Nema približavanja stajališta ni vezano za situaciju u Venezueli i Ukrajini. Složili su se ipak da je dobro što o svemu mogu razgovarati i zauzeli se za popravljanje narušenih odnosa SAD-a i Rusije.