Alabama: zabrana pobačaja čak i u slučajevima silovanja i incesta

Alabama je najnovija američka savezna država koja je odlučila ograničiti pobačaje izglasavši zakon o njegovoj zabrani u gotovo svim slučajevima.

Novi zakon koji još nije stupio na snagu pa se protivnici nadaju da će, blokiran na sudu, u žalbenom  postupku doći pred Vrhovni sud, uključuje zabranu pobačaja čak i u slučajevima silovanja ili incesta. Liječnici koji ne budu poštvali zakon suočit će se sa zatvorskim kaznama od 10 do 99 godina.

- Tužno je to, vrlo tužno. Srceslamajuće, komentirala je kratko Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a.

- Ispričavam se ženama Alabame zbog ovog arhaičnog zakona koji je prošao, zbog toga što ih je država prisilila da prođu kroz ovaj proces koji će im omogućiti da budu silovane, i činjenice da moraju nositi to dijete devet mjeseci. Ispričavam se za incest, i što moraju nositi to dijete devet mjeseci. Ispričavam se liječnicima u ovoj državi, jer ne znaju mogu li pomoći ženama u reproduktivnom zdravlju. Za to im se ispričavam, rekao je Bobby Singleton, demokratski senator savezne države Alabama.