Ima li razmirica HDZ-a i HNS-a oko referenduma?

Nakon što je jučer HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar ustvrdio da do referenduma o mirovinskoj reformi ne bi trebalo doći već da bi trebalo poslušati volju građana koji su dali potpis - novinare je uoči sjednice Vlade zanimalo postoji li oko tog pitanja raskol u vladajućoj koaliciji.

Ćorić naglašava nužnost reforme, Divjak poručuje - treba još razgovarati


Ministar Tomislav Ćorić rekao je da je volja građana jasno detektirana prikupljenim potpisima. Kao bivši ministar tog resora, kaže, svjestan je nužnosti reforme mirovinskog sustava. "- Prosječan radni vijek u Hrvatskoj je oko 30 godina, a s druge strane on je u EU-u 37 godina, istaknuo je Ćorić dodavši kako bi "svi zajedno trebali stati i razmisliti kakav mirovinski sustav želimo".

- Ovakav mirovinski sustav kakav imamo danas je neodrživ, a osobno mislim da povlaštene mirovine trebaju biti teški izuzetak, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Upitana treba li mijenjati zakon kako bi se spriječio referendum, istaknula je da treba iskoristiti mehanizme i razgovarati kako bi se sačuvalo 50 milijuna koji će se potrošiti na referendum i vidjelo može li se unaprijediti sustav.

- Mislim da je to opcija koju bi svatko trebalo podržati, kazala je. Na pitanje je li više od 600.000 potpisa jasna poruka Vladi, Divjak je ustvrdila da jest poruka ovoj, ali i prethodnim vladama.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je da su rasprave o mirovinskoj reformi postojale i prije, ali su u konačnici svi dignuli ruke za to. Upitan smatra li da treba spriječiti referendum o vraćanju dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovnu sa 67 na 65 godina tako što će se izmijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, Marić je odgovorio da će se razgovarati o tome.

Ministrica demografije Nada Murganić rekla je da se "o referendumu treba razgovarati".