Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu Calgaryju i Alberti

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nastavku državnog posjeta Kanadi posjetila je Calgary, gdje se sastala s upraviteljicom pokrajine Alberte Lois Mitchell te s predstavnicima Hrvata na tom području.
Na aerodromu u Calgaryu predsjednicu su dočekale volonterke Bijelih šešira i običaj koji je 1946. započeo vlasnik tvornice šešira Smithbilt.

Calgary ima oko 1,2 milijuna stanovnika i vodeći je u naftnoj i plinskoj industriji. Tamo živi oko šest tisuća Hrvata koji imaju svoj nogometni klub, dvije radijske postaje, župu i kulturni centar. Predsjednica se sastala i s čelnicima nekoliko kanadskih tvrtki koje pokrivaju područje energetike, telekomunikacija i cestogradnje i koje su zainteresirane ili su već investirale u Hrvatskoj.

Calgary ima i svoje Laste, žensku klapu osnovanu prije sedam godina. Laste i više od 350 Hrvata okupilo se kako bi dočekali hrvatsku predsjednicu, prvu visoku dužnosnicu koja im je došla u posjet. Kazala im je kako su razgovori s premijerom i glavnom upraviteljicom Kanade bili uspješni, i kako bi voljela da dođu u Hrvatsku.

Grabar Kitarović iznimno je popularna među kanadskim Hrvatima. Gužva prati njezine posjete zajednici, milenijske fotografije postaju tradicija. Predsjednici i njezinu suprugu darovali su majice omiljenog hokejaškog tima iz Calgarya s njihovim imenima.

Susret Grabar-Kitarović s Lois Mitchell

Predsjednica se sastala i s upraviteljicom države Alberte Lois Mitchell, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednice. Sugovornice su razmijenile mišljenja o ravnopravnosti spolova i promicanju ženskih prava, navodi se u priopćenju. Grabar-Kitarović kazala je da Hrvatska pozdravlja napore kanadskog vodstva u svrhu promicanja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena te predanosti Agendi o ženama, miru i sigurnosti.

Rekla je da se ponosi što je preuzela predsjedanje Vijećem žena svjetskih vođa, mreže od 75 sadašnjih i bivših predsjednika država i vlada, jedine takve organizacije u svijetu, dodaje se. U tom smislu, i s obzirom na moju novu ulogu predsjedateljice Vijeća žena svjetskih vođa, nadam se da možemo zajedno raditi na ravnopravnosti spolova te na promicanju ženskih prava diljem svijeta, istaknula je hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović u Alberti završila državni posjet Kanadi

Susretom s predsjednikom vlade pokrajine Alberte Jasonom Kenneyem, Grabar-Kitarović završila je državni posjet Kanadi. Ponovila je kako hrvatska zajednica u Kanadi predstavlja snažnu sponu i ima potencijala za unapređenje suradnje, posebno u gospodarstvu.

Spomenula je potpisane memorandume o suradnji između hrvatskog ministarstva znanosti i obrazovanja i ministarstva naprednog obrazovanja i tehnologije Alberte koji omogućuju izravnu suradnju institucija višeg obrazovanja i drugih institucija, razmjenu znanstvenih i tehnoloških informacija kroz razmjenu posjeta te provođenje zajedničkih znanstvenih istraživačkih projekata, stoji u priopćenju.