Pregovori konzervativaca i laburista oko brexita bez dogovora

Pregovori o brexitu između britanskih konzervativaca premijerke Therese May i oporbenih laburista završit će bez dogovora, prenose britanski mediji u petak.

Theresa May
i čelnik laburista Jeremy Corbyn sada kreću u drugu fazu gdje će morati postići dogovor o procesu glasovanja koji bi u parlamentu trebao dovesti do konzenzusa o pitanju izlaska iz Europske unije, objavio je BBC.May je 2. travnja otvorila pregovore s laburistima, nadajući se da će uspjeti osigurati potporu za svoj sporazum s EU-om o izlasku, no dvije stranke nisu se uspjele dogovoriti zbog velikih razlika u stajalištima poput zahtjeva laburista za carinsku uniju nakon brexita.

May je u četvrtak najavila da bi mogla otići s mjesta čelnice konzervativaca početkom lipnja pošto još jednom nije uspjela dobili potporu za svoj sporazum s EU-om, koji je tri puta odbačen u parlamentu.

Gotovo tri godine otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo izglasovalo izlazak iz EU-a preko referenduma i dalje je nejasno kako, kada i hoće li uopće napustiti Uniju, u koju su ušli 1973.