Optužnica protiv oca s Paga, "nije bio neubrojiv"

Podignuta je optužnica protiv oca koji je 28. veljače bacio svoje četvero djece s prvog kata kuće u Pagu  - potvrdio je glasnogovornik ŽDO-a u Zadru Duško Berović.

- Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je nakon završene istrage podignulo optužnicu protiv 54-godišnjaka zbog četiri teška kaznena djela pokušaja ubojstva na štetu svoje četvero maloljetne djece. Istraga je zaključena i podignuta je optužnica koja je jutros proslijeđena na Županijski sud u Zadru kao mjesto nadležno za suđenje u ovom kaznenom predmetu. Optužnica se ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, s obzirom na to da je konzilij liječnika vještačenjem ustanovio da okrivljenik tijekom počinjenja kaznenog djela nije bio neubrojiv - rekao je Berović.

To znači da će mu se suditi u tzv. redovitom postupku, iako će rasprave biti tajne "jer riječ je o zaštiti interesa djece".

U sklopu istrage ispitana su četiri svjedoka, među kojima i supruga osumnjičenog 54-godišnjaka. Tužiteljstvo je od suda zatražilo produljenje istražnog zatvora "zbog opasnosti od ponavljanja i posebno teških okolnosti djela koje uznemiruje širu javnost".

Zadarski sud nakon zaprimanja optužnice treba dogovoriti sjednicu optužnog vijeća koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti tužiteljstvu na doradu.

Četvero djece, koji su nakon tragičnog događaja bili zbrinuti u Općoj bolnici Zadar i KBC-u Zagreb, otpušteni su na kućnu njegu i u pratnji majke te socijalnog radnika smješteni su u SOS selu.