Trump Orbana nazvao "bratom blizancem"; razgovarali o projektilima i plinu

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je rekao kako je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u ponedjeljak raspravljao o kupnji obrambenih projektila srednjeg dometa, objavio je Reuters.

U prvom bilateralnom sastanku dvojice vođa, Donald Trump je pohvalio mađarskog vođu zbog njegova oštrog stava prema migrantima, nazvavši ga svojim "bratom blizancem".

Orban je naglasio vojnu suradnju te dodao da si Mađarska, čije gospodarstvo raste brže od većine zemalja u EU-u, sada može priuštiti stvaranje nove i moćne vojske.

- Postoje planovi za razvoj vojske, pri čemu računamo na Amerikance, poručio je Viktor Orban za državni radio.

- Ključna infrastruktura mora biti zaštićena od napada, a Mađarske su sposobnosti po tom pitanju nedovoljne. Trebamo obrambene projektile srednjeg dometa. Zakonska procedura nabave je u tijeku, kazao je Orban.

Američki ambasador u Mađarskoj David Cornstein rekao je za mađarski portal 444.hu da je s mađarskim predstavnikom posjetio proizvođače oružja Raytheon i Lockheed Martin.

Orban, čije bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Kinom međunarodni partneri kritiziraju, pogotovo Washington, rekao je kako želi izgraditi bolje odnose sa svim svjetskim silama.

- Surađujemo s Kinom, Rusijom, ali i Sjedinjenim Državama", dodao je Orban. "S Amerikancima smo u vojnom savezu, stoga su i veze čvršće".