Komemoracija u Bleiburgu, jedan incident

Na Lojbaškom polju održana je komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije. U ime Vlade sudjelovali su ministri Tomo Medved i Lovro Kuščević. Policija je potvrdila da je tijekom komemoracije zabilježen jedan incident - nakon što je jedna osoba uzdigla ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom, odvedena je u zatvor u Klagenfurt.

Komemoracija koju organizira Počasni bleiburški vod održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Misu je predvodio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže. Na skupu se okupilo oko 10.000 osoba što je za trećinu manje od očekivanog, priopćila je Koruška policijska uprava. Prema procjeni najviše ljudi došlo je iz Hrvatske, ali i iz BiH, Njemačke, Austrije i Švicarske.

Skup je osiguravalo oko 450 policajaca. Jedan od razloga zašto je toliko puno policije je i što su Austrijanci sve glasniji u svojim zahtjevima da se zabrani ovaj skup. Koruška policija dugo je upozoravala da neće biti dopušteno nikakvo ustaško znakovlje, ikonografija i bilo kakve parole iz NDH, a rekli su i da će zakon provoditi pravedno i strogo te da su kazne rigorozne.

- Kazna za one koji se ne budu pridržavali zakona je 4000 eura za isticanje ustaškog simbola ili mjesec dana zatvora - poručio je Rainer Dionisio, glasnogovornik koruške policije.

Prvi put ove godine skup je obilježen kao javni, a ne vjerski događaj. Prvi put ove godine, otkada je Sabor pokrovitelj komemoracije, na Bleiburg nije došao nitko od troje najviših hrvatskih dužnosnika. Predsjednica države poslala je izaslanicu, a u ime Vlade tu su ministri Tomo Medved i Lovro Kuščević. Gordan Jandroković tamo je bio u četvrtak i poručio da neće doći kako bi se izbjegla politizacija ovoga skupa.

- Došli smo pokazati pijetet prema žrtvama. Drago mi je da je sve prošlo u redu, da je veliki odaziv i evo, pomolimo se danas za sve žrtve pa i za zločince, rekao je Lovro Kuščević, ministar uprave. Tomo Medved, ministar branitelja izrazio je zadovoljstvo "što je komemoracija prošla u najboljem redu". Zahvalio je organizatorima i hodočasnicima, dodao je.

- Kao i svake godine dolazim u Bleiburg kao hodočasnik, a naravno da sam ovdje i kao potpredsjednik Hrvatskog sabora. Što se tiče izaslanika, to je autonomno pravo predsjednika Hrvatskog sabora. On o tome odlučuje, naglasio je Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Blizu Bleiburškog polja, u središtu Bleiburga i na željezničkoj postaji održana su dva prosvjedna skupa koja su organizirali antifašisti iz Austrije, a došli su i njihovi pobornici iz Hrvatske i Slovenije. Njihova je poruka jedinstvena - žao im je svih nevinih žrtava koje su stradale, ali za njih je komemoracija u Bleiburgu samo skup koji slavi fašizam. I na ta dva prijavljena prosvjeda došlo je manje sudionika od očekivanog - ukupno oko 100 osoba.