Strache podnio ostavku - govorio pogrdno i o Hrvatskoj

Austrijski vicekancelar i čelnik krajnje desnice Heinz-Christian Strache podnio je ostavku u subotu nakon objave tajno snimljenog videoisječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci.

Austrijski kancelar Sebastain Kurz sazvao je za 11 sati u subotu hitan sastanak sa svojim zamjenikom Stracheom i objavio da s njime odbija dalju suradnju nakon sinoćnje objave videosnimke. Strache je ostavku ponudio u subotu kako bi spriječio raspad koalicijske vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Stracheova Slobodarska stranka (FPOe).

Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi".

Njemački mediji objavili su u petak kompromitirajuću videosnimku koja otkriva da je Strache, predsjednik desne populističke Slobodarske stranke Austrije, (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila da je riječ o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu, rekao je Strache u videu. Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung govore o klasičnoj namještaljci u koju je uvučen aktualni vicekancelar.

Pogrdno o Hrvatskoj

Njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung, koji je zajedno s njemačkim tjednikom Der Spiegelom prvi objavio snimke s Ibize, objavio je i kako je Strache u razgovoru navodnu rusku poduzetnicu koja se predstavljala kao nećakinja jednog oligarha, odvratio od ulaganja u Hrvatsku i Srbiju. On je, kako se čuje na snimci, kazao: "Hrvatska je jedno sr*nje, jedno sr*nje, rekao je Strache ne ulazeći u pojedinosti. Odvratio je sugovornicu i od ulaganja u Srbiju jer su tamo, rekao je,  njegovim austrijskim prijateljima htjeli oduzeti poduzeća.

Objavljivanje videa u petak navečer u Austriji je među oporbom odjeknulo poput bombe, a većina oporbenih političara traži raspisivanje novih izbora.