Kurz raspustio vladu, Austrija ide na izbore

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka OeVP) je zbog skandala u koji je upleten koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije (FPOe) raspustio koalicijsku vladu, te najavio da će se novi izbori održati u najkraćem mogućem roku

Podsjetimo, vicekancelar Hanz-Christian Strache iz desno populističke Slobodarske stranke Austrije (FPOe) podnio je ostavku nakon objave video snimke na kojoj zajedno sa svojim stranačkim kolegom Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj ruskoj poduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije. Na snimci se čuje kako pogrdno govori i o Hrvatskoj.

- Trenutno ne vidim ni jednu stranku s kojom bi OeVP mogao nastaviti rad vlade i zato ću predsjednika Alexandera van der Bellena zamoliti da u najkraćem mogućem roku raspiše nove izbore, rekao je Sebastian Kurz u Beču u subotu navečer. Van der Bellen je prihvatio prijedlog Sebastian Kurza te najavio da će u nedjelju s kancelarom razgovarati o daljnjim koracima.

- Povjerenje u vladu mora biti ponovno uspostavljeno. Ono čemu svjedočimo posljednja 24 sata je sramotno. To nije Austrija, rekao je Van der Bellen u izjavi koja je uslijedila nakon Kurzove.

Kurz: Želim nastaviti s radom uz jasnu podršku građana

Kurz je objasnio da je krajem 2017. ušao u koaliciju s desno populističkom Slobodarskom strankom, te naglasio da je unatoč kritikama tog poteza vlada otad napravila značajne korake i na tome se zahvalio svim članovima kabineta. Također je kazao kako je po cijenu uspješnog rada vlade sa slobodnjacima često morao progutati mnoge skandale uglavnom vezane uz bliskost FPOe-a s desnim ekstremistima.

Tijekom prijepodneva se špekuliralo oko toga hoće li Sebastian Kurz nastaviti suradnju s FPOe-om čije čelništvo je preuzeo bivši predsjednički kandidat Norbert Hofer. Međutim Kurz je nastavak suradnje s tom strankom uvjetovao povlačenjem svih ministara FPOe-a, što je stranka odbila.