Afera nakon koje je Kurz rekao "Sad je dosta"

Dva vruća dana su iza austrijske političke scene. Austrijski kancelar Sebastian Kurz zbog velikog skandala u koji je upleten koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije, raspustio je koalicijsku vladu te najavio da će se novi izbori održati u najkraćem mogućem roku. Podsjetimo, vicekancelar Heinz-Christian Strache podnio je ostavku nakon objave videosnimke na kojoj ruskoj poduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Prekjučer su naime njemačke novine Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung objavile tajne snimke u kojima lider austrijske desnice i poslije vicekancelar Heinz-Christian Strache i njegov prvi suradnik dogovaraju sumnjive poslove s navodnom ruskom investitoricom u vili na Ibizi.

- Bio je to događaj na kojem je bilo mnogo alkohola i bio sam uvučen u intimno ozračje i raspravu bez zadrške, razvezanog jezika, o svemu i svačemu. I da, kada trijezno pogledam unatrag, moje su izjave bile katastrofalne i krajnje sramotne - priznao je Strache, austrijski vicekancelar u ostavci.

U videu se spominjalo svašta, od preuzimanja uglednog medija koji bi onda podržavao Stracheovu stranku, preko tajnih donacija bogatih Austrijanaca koji žele porezne olakšice, do dobrih veza s izraelskom desnicom i Kinom. Strache je optužio obavještajne službe i medije za podmetanje, no kancelaru Kurzu nije preostalo ništa drugo nego okrenuti leđa desnici.

- Iako nisam uvijek govorio o tome javno, možete, vjerujem, zamisliti da je bilo mnogo situacija preko kojih sam teško prelazio. Ipak, nisam rušio koaliciju na prvoj nepodopštini. Ali nakon ovog videa moram iskreno reći: sad bi bilo dosta! - komentirao je Sebastian Kurz.

Skandal je velik, prosvjedi pozivaju na izbore, ali i prozivaju i premijera i predsjednika države Alexandera Van der Bellena.

- Snimke koje smo vidjeli su sramotne, a nitko se ne bi trebao sramiti Austrije. Moram naglasiti: mi nismo takvi. Austrija nije takva! - odgovara on.

Pamela Rendi-Wagner, predsjednica Socijaldemokratske stranke, tvrdi pak kako je "iz medijskih članaka poznato da je Sebastian Kurz znao za sadržaj ovog videa 48 sati prije".

- I što je učinio? Ostavio zemlju i građane u dvojbi o svojoj odluci - rekla je.

Slijede prijevremeni izbori. Prema onome što je Kurz rekao, čini se da će obnova koalicije biti gotovo nemoguća.

- Najgore je što sam iz razgovora s nekima od njihovih predstavnika shvatio da se Slobodarska stranka ne namjerava mijenjati na svim razinama, unatoč ovim ostavkama. Mislim da je potrebno više, nakon svega što smo doznali - komentirao je Kurz.

Afera je izbila vikend prije europskih izbora. Nacionalističko-populistička Slobodarska stranka jaka je i utjecajna, hoće li ovako tempirani skandal poljuljati dio njezinih birača idućeg vikenda, ali i na prijevremenim izborima u Austriji?