Švicarci odobrili snažniju kontrolu nad oružjem i izmjenu poreznih pravila

Švicarski su glasači na dva referenduma poduprli snažniju kontrolu nad oružjem te prihvatili izmjene pravila sustava korporativnog oporezivanja i mirovina, pokazale su projekcije koje je objavila švicarska televizija SRF.

Prema projekcijama koje je objavio Institut za istraživanje javnog mnijenja gfs.bern, mjera snažnije kontrole naoružanja dobila je potporu 67 posto glasača, a protiv nje bilo ih je 33 posto.

Uoči referenduma švicarska je vlada upozorila birače da bi odbacivanje tih novih pravila moglo dovesti do isključivanja Švicarske, koja nije članica EU-a, iz šengenskog i dablinskog sustava. To bi imalo posljedice u domeni sigurnosti i azila, ali i kada je riječ o turizmu i stajalo bi švicarsko gospodarstvo nekoliko milijardi švicarskih franaka godišnje, upozorile su savezne vlasti.

One su svoje upozorenje objavile jer su najavljene restrikcije, u skladu s novim pravilima Europske unije, izazvale negodovanje među ljubiteljima oružja.

Nakon terorističkih napada u Parizu i drugdje 2015., Unija je 2017. postrožila pravila o kupnji poluautomatskog oružja poput onog korištenog u tim napadima i olakšala ulazak u trag oružju u nacionalnim bazama podataka.

Prema ženevskom istraživačkom centru Small Arms Survey, 2017. više od 2,3 milijuna komada oružja bilo je u rukama civila u Švicarskoj, odnosno gotovo tri na 10 stanovnika, što smješta tu zemlju na 16. mjesto svjetske liste po količini oružja po stanovniku.

Na drugom referendumu Švicarci su prihvatili nova pravila o sustavu korporativnog oporezivanja te spriječili ono što je ministar financija nazvao egzistencijalnom prijetnjom švicarskoj ulozi poslovnog 'huba'.

Projekcije gfs.berna pokazuju da je mjera prošla na obvezujućem referendumu sa 66 prema 34 posto.

- Prihvaćanje novih pravila bilo je ključno kako bi se spriječilo da zemlja dobije naziv poreznog raja - rekao je ministar Ueli Maurer.

Prije dvije godine švicarskim sustavom izravne demokracije glasači su odbacili pokušaj izmjene poreznog sustava, za koji kritičari kažu da daje zemlji nepoštenu prednost u privlačenju globalnih kompanija.

Pod pritiskom EU-a i OECD-a Švicarska je obećala ispuniti međunarodne standarde i eliminirati posebno niske porezne stope od kojih je koristi imalo 24.000 stranih kompanija smještenih u Švicarskoj.

Kako bi se otklonili strahovi da će korporacije tu mjeru iskoristiti nauštrb građana, paket ujedno povećava godišnji doprinos u državni mirovinski sustav za 2 milijarde franaka, podizanjem doprinosa za poslodavce i radnike.