Saudijska Arabija: Želimo spriječiti rat, no sad je odgovornost na Iranu

Nakon prošlotjednih napada na saudijske naftne instalacije i tankere, Saudijska Arabija učinit će sve kako bi izbjegla rat u regiji, ali je spremna odlučno odgovoriti svim raspoloživim snagama, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Optužbe se izravno odnose na Iran koji Saudijci optužuju za pokušaj destabilizacije regije. Pozivaju međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost za zaustavljanje te islamske republike.

Rijad je optužio Teheran da je naredio napade dronom na dvije naftne crpke u zemlji za koju je odgovornost preuzela hutijska skupina povezana s Jemenom i Iranom.

Dva dana prije četiri plovila, uključujući dva naftna tankera, sabotirana su blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iran je opovrgnuo upletanje u operacije, koje su se dogodile u vrijeme kad se Washington i Iran sukobljavaju zbog sankcija i američke vojne prisutnosti u zemlji, što povećava zabrinutost zbog mogućeg američko-iranskoga sukoba.
Nitko nije preuzeo odgovornost, ali dva američka vladina izvora rekla su prošli tjedan da američki dužnosnici vjeruju kako je Iran poticao hutijsku skupinu ili šijitske milicije povezane s Irakom da to izvedu.