Sporost pravosuđa mjeri se u milijunima kuna

Naše pravosuđe i dalje pokazuje znakove ovisnosti o politici. Dok mnogi nepoznati slučajevi odlaze u zastaru, tek rijetki medijski eksponirani uz intervenciju politike dobivaju svoj epilog. A sporost i neučinkovitost mjeri se milijunima kuna.

Za vrijeme rata, projektant Mato Jurišić, iz Banjaluke je došao u Hrvatsku. Imao je mogućnost birati gdje će zatražiti mirovinu. Godine 1993. odlučio se za Hrvatsku i rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobio je prijevremenu mirovinu, koju će uredno primati 14 i pol godina.

Otada do danas Mato Jurišić ne prima mirovinu i povlači se po sudovima. Ali Zavod za mirovinsko osiguranje nije odustao od mišljenja da sve vezano za Jurišićevu mirovinu treba rješavati bosanska strana.

U međuvremenu je Mato Jurišić podnio tužbu zbog dugotrajnosti sudskog postupka. I oba je puta dobio spor protiv države. Zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku država mu je prvi put morala platiti 3, a drugi put 7 tisuća i 600 kuna.

I dok Mato Jurišić vodi pravnu borbu anonimno, daleko od očiju javnosti, i oni medijski eksponirani sudski postupci traju jednako dugo.