Tvrdi konzervativci i laburisti odbacuju Mayin novi prijedlog brexita

Zastupnici britanskog parlamenta najavili su da će glasati protiv novog prijedloga brexita koji je premijerka Theresa May predstavila kao "zadnju šansu", no čini se da je irskom premijeru prihvatljiviji, prenose novinske agencije.

May je objavila novi sporazum o brexitu koji predviđa drugi referendum, sadrži jamstva za radnike u Velikoj Britaniji, zaštitu okoliša i irsku granicu te kompromis oko carina.

- Premijerkini najnoviji prijedlozi najgori su dosad i duboko bi nas vezali za EU - napisao je na Twitteru utjecajni zastupnik Jacob Rees-Mogg koji vodi skupinu od 80 euroskeptičnih zastupnika unutar konzervativne stranke koju još vodi premijerka May.

- Vrijeme je za izlazak prema uvjetima WTO-a - napisao je Rees-Mogg misleći na propise Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koji postaju zadani u slučaju izostanka sporazuma o brexitu.

Za mnoge ustupke koje je May najavila čini se da su više naruku zastupnicima oporbene stranke laburista, uključujući glasanje u parlamentu treba li zemlja održati drugi referendum o brexitu.

- Ne možemo podržati taj prijedlog, jer u osnovi je to prepisivanje ranijih - rekao je laburistički čelnik Jeremy Corbyn za BBC pa zaključio "Ne vidim kako bi on mogao proći u parlamentu".

Zamjenik sjevernoirske stranke koja podržava Mayinu vladu rekao je da se brexit može provesti, ali će možda zahtijevati i novog premijera.

- Svi kažu pa zašto bismo glasali za ovo kad ne znamo tko će biti novi premijer - rekao je o premijerkinju prijedlogu Nigel Dodds iz Demokratske unionističke stranke (DUP) za sjevernoirsku tv UTV.

Zastupnik liberalnih demokrata Ed Dayvey rekao je da ga nije nimalo uvjerila najnovija ponuda premijerke May o održavanju drugog referenduma jer "ne nudi i jamstva" da će se održati.

I zastupnici SNP-a glasat će protiv zadnjeg Mayina prijedloga.

U utorak navečer oglasio se i irski premijer Leo Varadkar kojemju se novi plan čini prihvatljilviji  za Irsku.

- Oduvijek smo govorili da ako sporazum ne proturiječi slovu i duhu sporazuma o razdruživanju uključujući irski 'backstop' onda je to nešto što možemo prihvatiti - rekao je Varadkar za irsku mređu RTE.

Zastupnici su ranije tri puta odbacili sporazum koji je May dogovorila s Bruxellesom. Premijerka će novi plan poslati parlamentu početkom lipnja.

May parlamentu dala "zadnju šansu" za brexit

May je novi plan iznijela u trenucima kad je britanski izlazak iz EU-a neizvjesniji no ikad nakon što su u petak propali pregovori s laburističkim čelnikom Jeremyjem Corbynom. U govoru u sjedištu konzultantske tvrtke PricewaterhouseCoopers u Londonu, rekla je da je zastoj oko brexita imao "korozivni" učinak na britansku politiku i da je zaustavio napredak u drugim područjima.

- Iznosimo novu ponudu kako bi u parlamentu našli zajednički jezik. To je jedini način da se brexit dogodi - istaknula je i dodala da bi zastupnici, prije usvajanja plana, glasali o tome žele li novi referendum i, ako ga podrže, vlada će obaviti sve nužne pripreme.

May je najavila da će predložiti i novi zakon koji bi trebao osigurati da prava radnika u Velikoj Britaniji "ne budu manja" od onih u EU-u, kao i jamstva da neće doći do smanjivanja standarda zaštite okoliša.

Pokušavajući pridobiti tvrde zagovornike brexita u svojoj Konzervativnoj stranci, premijerka je istaknula kako će vlada imati zakonsku obvezu da nađe alternativna rješenja kako bi granica između Irske i Sjeverne Irske ostala otvorena do 2020.

Sjeverna Irska bi tako nakon brexita ostala spojena s ostatkom Velike Britanije i ne bi bila dio drugog carinskog područja.

Apelirajući na zastupnike da podupru njezin plan, May je rekla da on ispunjava rezultate referenduma iz 2016."Ja sam učinila kompromise, sada vas pozivam da i vi učinite isto".