Konstituirajuća sjednica Španjolskog parlamenta, sudjeluju i pritvoreni Katalonci

Nakon izbora održanih u travnju u Španjolskoj, u utorak je održana konstituirajuća sjednica parlamenta u Madridu, za čiju je predsjednicu izabrana članica vladajuće socijalističke stranke, no uz brojne kontroverzije oko pritvorenih katalonskih zastupnika.

Meritxell Batet, 46-godišnja zastupnica Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) iz Barcelone, izabrana je tek u drugom krugu glasovanja. U prvom, u kojem joj je trebalo 176 glasova u parlamentu sa 350 mjesta, dobila je 175 glasova.

Zastupnici Katalonske republikanske ljevice (ERC), njih 17, te 4 zastupnika baskijske stranke EH Bildu, koja zagovara nezavisnost Baskije, na svojim glasačkim listićima napisali su Ilibertat, na katalonskom jeziku sloboda.

Batet, koja je do ponedjeljka bila ministrica za teritorijalnu politiku, koja uključuje 17 pokrajina, izabrana je u drugom krugu, kada je bilo potrebno imati više glasova Da u odnosu na Ne.

Ona je bila kandidatkinja socijalističke stranke koja je na izborima 28. travnja osvojila najviše mjesta, njih 123,  što joj je nedovoljno za samostalno formiranje vlade. U idućim tjednima će PSOE tražiti podršku manjih stranaka, moguće i katalonskih, s kojima zasad postoji nepremostivi rascjep i koje drže 22 mjesta.

Kandidatura Batet protumačena je u medijima nastojanjem premijera Pedra Sáncheza da ublaži tenzije između središnje vlade u Madridu i regionalne u Barceloni, koja zagovara nezavisnost od Španjolske.

Batet predstavlja sve što je uvijek predstavljao PSOE: odanost državi, poštivanje institucija te potpunu predanost dijalogu te održavanje mostova s ostalim političkim snagama, izjavio je Sánchez.

Pritvoreni Katalonci također na konstitutivnoj sjednici 

Sjednicu uoči izbora predsjednice parlamenta otvorili su, sukladno pravilu, najstariji zastupnik 73-godišnji socijalist Javier Zamarrón Moreno te dvije najmlađe zastupnice, 23-godišnja Marta Rosique iz Katalonske republikanske ljevice (ERC) i 25-godišnja Lucía Muoz Dalda iz lijevog Podemosa.

Rosique je vodila sjednicu u crnoj majici kratkih rukova na kojoj je bila oslikana katalonska zastava koja simbolizira nezavisnost, ali s crvenom petokrakom zvijezdom kakvu u Kataloniji koriste pobornici komunizma. Antifašistička akcija, katalonske zemlje, pisalo je na majici.

Petorica pritvorenih katalonskih dužnosnika, koja su prošli mjesec na parlamentarnim izborima u Španjolskoj osvojila mjesta u parlamentu, nakratko su u utorak napustili pritvor pored Madrida pod jakim mjerama sigurnosti, kako bi sudjelovali na konstituirajućoj sjednici.

Oni su i u ponedjeljak bili prevezeni policijskim automobilima iz zatvora Soto de Real, udaljenog 48 kilometara od Madrida do parlamenta u centru glavnog grada, kako bi primili i predali potrebne dokumente.

Kada su ušli u dvoranu pljeskom su ih pozdravili zastupnici njihovih stranaka, Republikanske ljevice Katalonije (ERC) i Zajedno za Kataloniju (JxCat), kao i članovi Nacionalističke baskijske stranke (PNV).