Booking usporen, no nema panike

Predbilježbe za špicu sezone i dalje su usporene. Hotelijeri ipak nisu zabrinuti, kažu - sve je izraženiji trend kasnijeg bookinga. Od početka godine do danas posjetilo nas je tri posto više gostiju, no sam svibanj lošiji je od lanjskog.

Budući da se školski praznici u Bavarskoj i Austriji vezuju uz blagdan Duhova, koji ove godine "pada" tek u lipnju, manjak gostiju u svibnju - bio je očekivan. A i vremenske prilike ne idu turizmu na ruku.

- Očekivali smo ljepše vrijeme. No, Rovinj je čudesan, sviđaju nam se kuće, način gradnje, cijelo ozračje, rekao je Samuel, turist iz Hong Konga.

Predsezona je ipak uspješnija od lanjske. Samo je u partnerstvo s ključnim avioprijevoznicima uloženo 42 milijuna kuna.

- Rezultat toga je i 80 novih linija za Hrvatsku, što je vrlo važno jer smo još bolje i kvalitetnije povezani s ključnim emitivnim tržištima, istaknuo je Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Vjeruje se da će cijela turistička godina možda čak i prestići rekordnu lanjsku.

Ipak, rezervacije za samu špicu i dalje su usporene. Problema nema jedino visokokvalitetni smještaj.

- Gdje god su se izvršile investicije, ne samo u hotelima nego i u privatnom smještaju - tu je popunjenost zagarantirana, naglašava Gari Cappelli, ministar turizma.

No kod nas i dalje prevladava onaj prosječni. 

Raste zanimanje za povoljnu Tursku i zemlje Sjeverne Afrike, pa je moguće da će i Hrvatska morati snižavati cijene, što bi na kraju moglo utjecati na ukupan financijski rezultat.