Prva imenovanja novog ukrajinskog predsjednika Zelenskija na udaru kritika

Prva imenovanja novog predsjednika Volodimira Zeleneskija izazvala su kritike u Ukrajini, a izbor predstojnika njegova ureda je čak ocijenjen ilegalnim.

Dan nakon preuzimanja dužnosti, predsjednik je sinoć najavio prva nestrpljivo očekivana imenovanja, imajući u vidu da tijekom kampanje nije odredio svoj program niti budući tim, osim obećanja da će "razbiti sustav" i obnoviti elite.

Andrija Bogdana je imenovao predstojnikom svog ureda. On je bio jedan od dužnosnika kampanje, ali i odvjetnik oligarha Ihora Kolomojskog.

Tijekom kampanje su Zelenskija optužilvali da je "marioneta" oligarha koji se vratio u Ukrajinu, dok on oštro odbacuje bilo kakve političke veze s Kolomojskim. Kolomojski je optužen da je iz prve banke zemlje, PrivatBank isisao 5,5 milijarda dolara.

Na pravnom planu, imenovanje Bogdana, koji je vršio dužnosti u vladi za vrijeme proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, što su neki ocijenili kršenjem zakona čišćenja javne službe od dužnosnika Janukovičeva režima.

Utjecajni list Dzerkalo Tyjnya je naveo da se specijalni izaslanik Washingtona za Ukrajinu Kurt Volker, izričito protivio imenovanju Bogdada tijekom telefonskog razgovora s novim predsjednikom, upravo zbog njegovih veza s oligarhom Kolomojskim.

Zelenskij (41) je danas poništio uredbu od utorka o imenovanju zamjenice ministra vanjskih poslova Olene Zerkal, zamjenicom predstojnika njegova ureda, a mediji tvrde da je ona odbila tu dužnost.

Negativne reakcije na prve korake novog predsjednika ne iznenađuju, jer se bivši komičar odlučio suprostaviti sadašnjoj političkoj klasi, koja mu je većinom nesklona.

On je za srpanj sazvao prijevremene parlamentarne izbore, kako bi brzo dobio većinu neophodnu za ispunjenje obećanja dubinske transformacije zemlje.