Mostar: 18. "Večernjakov pečat"

U Mostaru je u srijedu navečer održana tradicionalna manifestacija 18. "Večernjakov pečat", koji je okupio predstavnike političkog, znanstvenog, kulturnog, sportskog i javnog života u BiH i susjedstvu. A za osobu godine proglašeni su Vatreni podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, predvođeni izbornikom Zlatkom Dalićem.

"Večernjakov pečat" u Mostaru izrastao je u najprestižniji društveni događaj u Bosni i Hercegovini. Iz godine u godinu afirmira ljude koji svojim djelovanjem u različitim  životnim područjima daju pečat vremenu u kojem žive.

- Mislim da su poruke koje su večeras odaslane poruke pomirenja, poruke tolerancije i vidjeli ste da su političari koji su se do jučer svađali probudili nadu kako i u ovoj državi ima šanse za dogovor, rekao je Jozo Pavković, urednik Večernjeg lista BiH.

Građani Bosne i Hercegovine u ovom trenutku najviše iščekuju dogovor o ustroju vlasti, kojeg nema ni sedam mjeseci nakon izbora. Pomaka ima, a hrvatska strana je ustrajna da se odmah pristupi formiranju vlasti na državnoj razini.

- Odmah uspostaviti vlast bezuvjetno, imamo sve resurse za takvo nešto, što znači, Predsjedništvo mora predložiti mandatara, složiti većinu koja mu treba u Zastupničkom domu. Ima tu još ciklus provjera, sad kad bi i željeli napraviti treba nam još mjesec dana, govori Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Na "Večernjakovu pečatu" dodijeljena su priznanja istaknutim pojedincima iz različitih područja. Oni svojim djelovanjem pokazuju da se zajednički život može graditi i u različitostima koje postoje, istaknula je hrvatska predsjednica.

- Osamnaest godina, punoljetnost, savršeno, pokazuje kako BiH ima zajedništva, ima talenta, ima dobrote, ima ljudskosti i na tome moramo raditi dalje, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

U povodu 27 godina od primanja Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine u Ujedinjene narode hrvatska predsjednica uručila je preslik povelje UN-a Sarajliji Adnanu Meviću koji je rođen 12. listopada 1999. godine kao šestmilijarditi stanovnik Zemlje.