Protiv Googlea pokrenuta istraga o privatnosti

Googleov glavni regulator u Europskoj uniji, irski Data Protection Commisioner (DPC), pokrenuo je istragu o njegovu korištenju osobnih podataka u svrhu oglašavanja.

Istraga je rezultat niza prijava, priopćili su iz DPC-a, uključujući one internetskog preglednika Brave koji se prošle godine požalio da se Google i druge kompanije za digitalno oglašavanje nesmotreno služe podacima ljudi.

U skladu s člankom 110. Zakona o zaštiti podataka iz 2018. pokrenuta je istraga o obradi osobnih podataka u tvrtki Google Ireland Limited u kontekstu njezine internetske platforme Ad Exchange, stoji u priopćenju DPC-a, objavljenom u srijedu.

Istraga bi trebala pokazati obrađuju li se osobni podaci u skladu s europskim zakonom o privatnosti koji je stupio na snagu prije godinu dana (GDPR). Pod povećalom će biti zakonske osnove obrade podataka, načela transparentnosti i minimalizacije podataka te Googleova praksa čuvanja podataka.

Iz Googlea poručuju da će surađivati u istrazi.

Potpuno ćemo se uključiti u istragu DPC-a i pozdravljamo mogućnost za daljnje objašnjenje europskih propisa o zaštiti podataka u stvarnom vremenu. Ovlašteni kupci koji rabe naše sustave podliježu strogim pravilima i standardima, izjavio je u srijedu glasnogovornik Googlea.