Hrvatski kanaderi održavat će se europskim novcem

U Operativno vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama kod Splita potpisano je Pismo namjere o nastavku suradnje MUP-a i Europske komisije o uspostavi prijelaznog mehanizma za civilnu zaštitu. Potpisan je i Sporazum o izravnoj dodjeli europskog novca za kapacitete kojima Hrvatska u tom mehanizmu sudjeluje.

- Osnivanjem Europske vatrogasne zračne flote, prve takve na kontinentu, spremni smo za suočavanje s klimatskim promjenama - rekao je nakon potpisivanja dvaju dokumenata Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama. Hrvatska je među prvim članicama koje su ponudile toj floti svoja dva kanadera.

Kanaderi koje je Hrvatska stavila na raspolaganje, naglasio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, do sada su se održavali iz državnog, a ubuduće će iz europskog proračuna.

- Europska unija je za razdoblje od 2021. do 2027. za zaštitu i spašavanje predvidjela milijardu i petsto milijuna eura, rekao je ministar Božinović i naglasio kako je Hrvatska u tom sektoru prepoznata kao jedna od vodećih nacija.