Boris Johnson ima najviše izgleda naslijediti May?

Britanska premijerka Theresa May u petak je poručila kako podnosi ostavku, čime je pokrenula utrku za novim čelnikom konzervativaca pred kojim će i dalje stajati otvoreno pitanje brexita. Najviše izgleda da je naslijedi ima Boris Johnson.

- "Za vrijeme hrvatskog predsjedanja brexit sigurno dolazi na stol"


May je objavila raspored svojeg odlaska: 7. lipnja podnosi ostavku u Konzervativnoj stranci, a izbor novog čelnika počinje tjedan dana nakon toga.- Sad mi je jasno kako je u najboljem interesu države da ima novoga premijera koji će predvoditi napore vezane uz brexit. Stoga danas najavljujem ostavku kao čelnica Konzervativne stranke u petak, 7. lipnja, poručila je Theresa May.Izdržala je krize i poraze tijekom pokušaja pronalaska kompromisa u vezi s brexitom koje bi prihvatio parlament i sada kaže kako stranku napušta bez loše volje.

Druga premijerka u povijesti, no zasigurno ne i posljednja - istaknula je kako joj je bila iznimna čast služiti zemlji koju voli te je u suzama napustila govornicu u Downing Streetu.

May se javnosti obratila pred rezidencijom u Downing Streetu nakon sastanka s Grahamom Bradyjem. Podsjetimo, May se borila s velikim pritiscima i nezadovoljstvom svojih ministara njezinim pokušajima kompromisa vezano uz uvjete brexita, kao i mogućnošću da se održi novi referendum.

Njezinu vladu dosad je napustilo 36 ministara. Prijeti joj i novo, izvanredno glasovanje o povjerenju unutar vladajuće Konzervativne stranke.Odlazak Therese May produbljuje krizu u vezi s brexitom, a izgledno je da će novi čelnik htjeti odlučniji razlaz s Unijom, što povećava šanse za sukob s Bruxellesom i izvanrednim izborima.

Vodeći kandidati za njezino mjesto žele snažniji dogovor o brexitu iako je Unija poručila da neće ponovno za pregovarački stol o Ugovoru o povlačenju koji je postignut u studenome.

Johnson najizgledniji nasljednik

U šest tjedana konzervativci će izabrati novog čelnika koji će postati novi britanski premijer. Među desetak do sada poznatih kandidata, većinom bivših ministara Therese May, najviše izgleda ima Boris Johnson.

Govoreći na konferenciji u Švicarskoj, Johnson je kazao da je May bila "stoički strpljiva" u suočavanju sa svim zavrzlamama oko izlaska zemlje iz europskog bloka. Pokušala je to učiniti tri puta i nije uspjela stubokom podijeljeni parlament privoljeti na ratifikaciju sporazuma s Bruxellesom.

- Posao našeg novog čelnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, bilo da je on ili ona, je da izađemo iz EU-a na pravi i odgovarajući način i pospremimo Brexit  na spavanje, kazao je Johnson.

- Također se moramo pobrinuti da ima dinamičan i uzbudljiv, ali i društveno suosjećajan konzervatizam koji će poraziti Jeremyja Corbina i laburiste, poručio je Johnson.

On smatra i da bi porast populističkih pokreta u Europi mogao dužnosnike u Bruxellesu natjerati na promjenu stajališta o Brexitu.

Pozicija Komisije u pogledu brexita ista

Pozicija Europske komisije u pogledu brexita ostaje ista i ostavka premijerke Therese May ne utječe na to, izjavila je u petak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva. Glasnogovornica je prenijela i Junckerovu poruku da je sa žaljenjem primio najavu ostavke Therese May, "hrabre žene prema kojoj gaji veliko poštovanje" i s kojom će i dalje ostati u kontaktu.

- Što se brexita tiče, tu nema promjena. Naša je pozicija sadržana u sporazumu o razdruživanju i u deklaraciji o budućim odnosima - rekla je Andreeva. Dodala je da će Jean-Claude Juncker poštovati i surađivati i novim britanskom premijerom tko god to bio.

Napomenimo još i da je britanska funta nakon ostavke premijerke zabilježila pad.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da mu je žao zbog britanske premijerke Therese May, koja je u petak objavila da podnosi ostavku.

Trump: Žao mi je Therese May

- Žao mi je zbog Therese May, jako je cijenim, rekao je Donald Trump prije leta u Japan.

- Naporno je radila, čvrsta je, dodao je Trump.

Posljednjih mjeseci američki predsjednik nije štedio May kritika, dok je britanska čelnica pokušavala uspostaviti dobre odnose s njim.

Theresa May je precizirala da će podnijeti ostavku na dužnost šefice Konzervativne stranke i šefice vlade 7. lipnja i rekla da "duboko žali što nije uspjela pokrenuti Brexit".

Ona će biti u Downinig Streetu tijekom državnog posjeta Londonu predsjednika Trumpa koji će posjetiti Europu početkom lipnja prigodom 75. obljetnice iskrcavanja u Normandiji.