"Za vrijeme hrvatskog predsjedanja brexit u svakom slučaju dolazi na stol"

Dugo se tresla stolica Therese May na čelu britanske Vlade. Sama je podnijela ostavku u petak, a s datumom 7. lipnja. Tko će biti njen nasljednik, što to mijenja u procesu Brexita, kako će reagirati Europska unija, neka su od pitanja o kojima se razgovaralo u Temi dana.

- Boris Johnson ima najviše izgleda naslijediti Theresu May?


U emisiji je gostovao sveučilišni profesor i bivši veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Ivan Grdešić te urednik portala Euractiv.hr Željko Trkanjec.

Svi se pitaju što će se dalje događati. Premijerka Theresa May ostaje do 10. lipnja. Dolazi predsjednik SAD-a Donald Trump 3. lipnja.- Što se tiče brexita sve ostaje isto. Ona odlazi, ali svi problemi, dileme, neriješena pitanja unutar parlamenta, u Britaniji, sve ostaje isto. Njezin se nasljednik nalazi na istoj poziciji.

A tko su mogući nasljednici?

- Vrti se nekoliko imena. Boris Johnson bi to silno želio, on je to htio i kada je odlazio David Cameron. Na kladionicama on stoji najbolje, ali tu je i skupina ljudi koji pucaju na to mjesto te stoje u redu. Procedura je kompleksna. Svaki kandidat treba dobiti podršku nekoliko konzervativnih zastupnika, potom kreću krugovi glasovanja dok se ne dođe do dva. Oni ulaze u zadnju fazu te se odabire jedan. Procjenjuje se da bi se novog premijera moglo čekati do srpnja, a neki čak tvrde i do rujna. Ideja je da se stvari ubrzaju zbog brexita, pojašnjava Željko Trkanjec.

Ivan Grdešić dodaje da izbor Borisa Johnsona ne bi bio dobar. Kaže da će mnogi žaliti za Theresom May.

- Ne samo da će taj čovjek biti zadužen za rješenje brexita, već će biti i čovjek koji 2022. godine ulazi u izbornu borbu. Nije nemoguće da se ne iznjedri konzervativni premijer te da imamo prijevremene izbore.

Novi kandidat sigurno će doći iz radikalnije brexit opcije, a imat će zadatak uvjeriti svoje kolege da treba podržati to rješenje koje je May napravila.

- Sasvim je jasno da EU neće ići u nove pregovore. Pitanje je kako doći do parlamentarne većine, koalicijama, novim obećanjima. Nisam siguran kako će to završiti, dodaje Grdešić.

Što se tiče pitanja Irske i Sjeverne Irske, novih pregovora nema, a istodobno oni imaju čvrstu podršku Francuske.

- Ta će snaga u EU rasti, poglavito nakon ovoga što se dogodilo. Irsku EU nikako ne smije ostaviti po strani. Iz Bruxellesa je jasno rečeno da sporazum postoji i da novih pregovora nema. Pregovarati se može samo o novom sporazumu o odnosima VB-a i EU-a. Kako god završio brexit, to dolazi na stol za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om, analizira Željko Trkanjec.

Neki krajnji rok je sada 31. listopada. Je li "no deal brexit" najizvjesnija opcija.

- Pogotovo ako Boris Johnson preuzme stvari, to je izgledno. On je rekao izaći ćemo "s dogovorom" ili "bez njega", stavljajući naglasak na ovo "bez dogovora", ističe Grdešić. 

Važna je uloga Hrvatske, dodaje Trkanjec.

- U predsjedanjima je važno da se ne zabrlja. Hrvatska ako napravi pogrešan korak oko brexita ili višegodišnjeg financijskog okvira, to će se jako vidjeti. Poglavito ako Boris Johnson bude s druge strane, od njega se na sastancima može svašta očekivati.