Zagreb: Na Trgu sv. Marka održana Velika smjena straže

U povodu obilježavanja 28. obljetnice osnivanja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske pripadnici Počasno-zaštitne bojne održali su danas pred visokim državnim dužnosnicima i izaslanstvima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske ceremoniju "Velike smjene straže" te vojno-akrobatsku vježbu.

- Drago mi je da je aktualna vlada vratila ceremoniju smjene straže koja je u funkciji identiteta hrvatske države, vrijednosti Domovinskog rata, popularizacije vojnog poziva te kao turistička atrakcija, kazao je nakon ceremonije potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević. Pritom je čestitao načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalu zbora Mirku Šundovu na prikazanoj ''vrhunskoj spremnosti'' pripadnika Počasno-zaštitne bojne.

Čestitavši svim pripadnicima Hrvatske vojske njihov praznik, načelnik Glavnog stožera OS RH kazao je da je ceremonija "naše ogledalo u svijet i potvrda ulaganja truda". Šundov je dodao da vojska održava postojeće sposobnosti i ulaže u modernizaciju te opremanje kako bi bila u stanju potpuno izvršavati svoje zadaće.

- Nastavit ćemo razvijati sposobnosti kopnene vojske kada je u pitanju njezina pokretljivost, a radit ćemo i na tome da mornarica dobije novi brod, a ratno zrakoplovstvo borbene zrakoplove što je moguće prije, kazao je Šundov upitan za prioritete OS RH.

Govoreći o vojnim prioritetima, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković precizirao je da taj dio oružanih snaga očekuje modernizaciju kako bi one bile ''brže i pokretljivije u izvršavanju svojih zadaća''.

- Novim operativnim i strateškim mjerama vratili smo vojsku u Vukovar, Varaždin, Pulu i Sinj, a ove godine i u Ploče. Na obostrano zadovoljstvo vojnika i građana vratili smo vojsku u te gradove, a prednosti su vidljive kroz veću motiviranost vojnika koji bolje izvršavaju svoje zadaće kada su u blizini svojih obitelji, zaključio je Jurković.

U ceremoniji "Velike smjene straže" sudjelovala su tri časnika u crno-bijelim povijesnim odorama te 26 vojnika i dočasnika u crveno-crnim povijesnim odorama. Idejno je začeta potkraj 1990. i izvodila se do 2000. Prvo predstavljanje počasne postrojbe, prozvane Počasnom predsjedničkom gardom, bilo je 28. svibnja 1991. u sklopu postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Postrojba koja sada izvodi ovu ceremoniju je Počasno-zaštitna bojna koja je zadužena za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha, Predsjednice RH, Vlade RH, MORH-a te zadaća zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice OS RH.

Ceremonija "Velike smjene straže" održavat će se na zagrebačkom Gornjem gradu na prostoru između Banskih dvora i crkve Sv. Marka u razdoblju od 26. svibnja do 8. listopada subotom, blagadanima i praznicima, a neće se izvoditi u slučaju jakih oborina.