Još troje britanskih konzervativca u utrci za nasljednika Therese May

Još troje britanskih konzervativaca ovaj je vikend ušlo u utrku za nasljednika Therese May koja je u petak dala ostavku, a špekulira se da umjereni konzervativci pokušavaju spriječiti bivšeg šefa diplomacije Borisa Johnsona, koji je favorit, da zasjedne na to mjesto, piše agencija dpa.

Bivši ministar za brexit Dominic Raab, Andrea Leadsom, koja je u Mayinom kabinetu bila zadužena za organizaciju vladinih poslova u donjem domu parlamenta, te ministar za okoliš Michael Gove najavili su svoju namjeru da zamijene Theresu May.

Raab je rekao za BBC da će se boriti za pošteniji sporazum o brexitu s EU-om, ali da će, ako to ne bude moguće, Britanija izaći iz Unije u listopadu bez sporazuma.

- Da bi se brexit proveo uspješno to traži fokus, disciplinu i odlučnost - napisao je Raab u članku za list Mail on Sunday. Kao bivši odvjetnik u Foreign Officeu i ministar za brexit ja imam iskustvo.

Leadsom je za Sunday Times rekla da također podupire brexit bez dogovora ako je to nužno.

- Mislim da mogu ponuditi odlučno i suosjećajno vodstvo kakvo naša zemlja treba. Bila bih ponosna voditi našu veliku stranku i služiti vam kao premijerka - rekla je Andrea Leadsom na Twitteru.

Gove je također potvrdio da će se kandidirati za čelnika konzervativaca, rekavši da je "spreman provesti brexit i voditi ovu veliku zemlju".

Glavna zadaća novog premijera bit će vođenje procesa istupanja te podijeljene države iz Europske unije. May je u petak najavila svoju ostavku zbog neuspjeha provedbe brexita. Očekuje se da će doći do novih parlamentarnih izbora ili da će premijerku zamijeniti novi čelnik koji će tražiti oštriji razlaz s EU-om koji bi mogao dovesti do sukoba s tim savezom.

Prije Raaba, Govea i Leadsom, utrci su se pridružili ministar zdravlja Matt Hancock, bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, trenutni ministar istog resora Jeremy Hunt, tajnik za međunarodni razvoj Rory Stewart i bivša ministrica rada i mirovina Esther McVey.

Smatra se da će se za vodstvo Britanije natjecati desetak kandidata. Ministar trgovine Liam Fox i bivši zamjenik ministra za brexit Steve Baker u subotu nisu odbacili da će se i oni kandidirati.

Ankete pokazuju da su konzervativci velikom većinom za izlazak iz EU-a i da preferiraju to učiniti bez dogovora.

Boris Johnson je jasni favorit, a on tvrdi kako Britanija mora biti pripremljena za izlazak bez sporazuma ako se ne može postići prihvatljiv dogovor.

Konzervativci u parlamentu nemaju većinu te vladaju uz podršku stranke sjevernoirskih unionista (DUP), što je faktor koji je znatno otežao položaj premijerke.