Centar-lijevo mora sjesti za stol, formirati dva bloka

O tome što su pokazali rezultati izbora za Europski parlament, tko bi sve mogao u izbornu utrku za Pantovčak te hoće li Amsterdamska koalicija zajedno i na parlamentarne izbore, u Oporbenom zarezu govorila je predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš. Teme emisije bile su i referendumske inicijative te rad i burne sjednice Hrvatskog sabora.

- Kolakušić ide u Bruxelles i vodit će kampanju za predsjedničke izbore

- Analitičari o rezultatima izbora u Hrvatskoj
- Tomašić osvojila najviše glasova

Anka Mrak-Taritaš
iznimno je zadovoljna rezultatima izbora. Njihov cilj, kad se okupljala Amsterdamska koalicija, bio je jedan mandat, a to su i ostvarili. Znali su da dobar rezultat mogu postići u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji, kazala je te dodala kako će svaka stranka analizirati izborne rezultate na temelju kojih će se ići u novi dogovor za parlamentarne izbore. Na tim izborima artikulirat će pet tema i svaka stranka mora imati svoju nišu.

"Kroz RH tek sad prolazi val populizma koji je Europa apsolvirala"

- Ovi su izbori poikazali odnos 7:5. Pet je dobio centar-lijevo (SDP i Amsterdamska koalicija), a sedam su dobili populisti (HDZ i izrazito desne opcije). HDZ je izgubio glasove koji su otišli suverenistima - zbog sukoba Plenkovića i Brkića, Istanbulske konvencije i slično. SDP je iskoristio priliku i stabilizirao se. Hrvatska treba imati jednu jaku oporbenu stranku, ali je Amsterdamska koalicija pokazala da možemo na jednom mjestu okupiti sedam stranaka, rekla je Mrak-Taritaš. Smatra da kroz Hrvatsku tek sad prolazi val populizma koji je Europa apsolvirala pa se danas glasači okreću liberalima i zelenima.

Nitko ne zna tko je gospodin Kolakušić

- Odradio je dosta mudro. Krenuo je dovoljno kasno da se ne potroši. Svoj je potencijal pokazao kad je prikupio respektabilan broj potpisa. Ljudi još traže novu varijantu, nove Mesije, rekla je Mrak-Taritaš. 

"Predsjednički izbori bit će vrlo zanimljivi"

Smatra da će predsjednički izbori biti vrlo zanimljivi, budući da su kandidaturu najavili Mislav Kolakušić i Miroslav Škoro, a vidjet ćemo što će biti sa Zoranom Milanovićem. Amsterdamska koalicija dobro će razmisliti kad se otkriju svi kandidati. Mrak-Taritaš smatra da bi lijevi centar trebao imati zajedničkog kandidata. 'Pravog' kandidata su spremni i podržati. Vezano za eventualnu kandidaturu Zorana Milanovića spomenula je uvjete: da Milanović objavi kandidaturu, da kaže čiji je kandidat te da zatraži podršku Amsterdamske koalicije.

Centar-lijevo mora sjesti za stol, formirati dva bloka

- Obaveza SDP-a i Amsterdamske koalicije je da sjednu zajedno za stol, da vide koje su to još stranke od centra lijevo i odluče što je najpametnije napraviti za parlamentarne izbore. Velika lista bila bi kontraproduktivna. Najobjektivnije bi bilo formirati dva bloka. Moramo se dogovoriti, a zato treba zatomiti taštinu i ego, napomenula je Anka Mrak-Taritaš.

U nastavku emisije bilo je riječi o mirovinskoj reformi i reguliranju pitanja referenduma te radu i burnim sjednicama Hrvatskog sabora.