Vučić o Kosovu: došlo je vrijeme izbora između slatkih laži i gorke istine

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da je u došlo vrijeme izbora "između slatkih laži i gorke istine o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

-
Zamrznuti konflikt nije rješenje i Albanci ga neće. Samo je pitanje dana i mjeseca kad će napasti Srbe na sjeveru Kosova jer oni ne mogu izdržati zamrznuti konflikt - rekao je Vučić na izvanrednoj sjednici parlamenta.

- Ne postignemo li kompromis izgubit ćemo sve, upozorio je zastupnike i najavio da će u tome slučaju o rješenju spora odlučiti građani na referendumu. Bit će onako kako narod odluči - istaknuo je Vučić.

Po njegovim riječima, Srbi i Albanci su u pat poziciji, a ukidanje carina koje je Kosovo uvelo Srbiji uvjet je da se srpska strana vrati za pregovarački stol.

- A hoćemo li dobiti sve ono što bismo željeli svakako da nećemo i lagao bi vas onaj tko to tvrdi - rekao je Vučić ističući da će ustrajati na istini, po cijenu da bude smijenjen u parlamentu ili na referendumu.

Dvoipolsatni govor i izvješće o Kosovu završio je pitanjem "postoji li neki junak koji će vratiti Kosovo pod vlast Srbije. "Pokažute mi ga, jer ja nisam u stanju, rekao je Vučić.

Sjednicu posvećenu Kosovu bojkotira dio oporbenih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju. Oporbeni političari su ranije u ponedjeljak ocijenili da će sjednica biti "farsa i Vučićev "politički rijaliti, jer se rasprava vodi šest godina poslije postizanja Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Poslije Vučićeva govora uslijedila je rasprava, a sjednica će se nastaviti i sutra.

Ispred parlamenta se uoči sjednice dogodio incident kada je vozač i tjelohranitelj vođe radikala i haškog osuđenika Vojsilava Šešpelja bejzbol palicom udario jednog pripadnika desničarskog pokreta Dveri koji su držali transparent "Danas izdaja - sutra robija. Prethodno je automobilom "izgurao" zastupnike Dveri i njihov transparent kojim su dočekali predsjednika Vučića.