Povezivanje povijesnih vrtova - Lokruma i Trstenog

Dubrovnik ima svoje gastro adute, a i turističku ponudu nastoji unaprijediti. Lani je novcem iz europskih fondova pokrenut projekt Povijesni vrtovi dubrovačkog područja koji će povezati otok Lokrum, njegov botanički vrt i Arboretum Trsteno i tako ih još više otvoriti turistima i svima željnima edukacije. Projekt provodi HAZU u suradnji s Javnom ustanovom rezervat Lokrum.

- Ono što je javnosti vjerojatno najzanimljivije  je to da ćemo svakako uspostaviti sa novim brodom  kapaciteta 50 putnika, projektne vrijednosti 2,2 milijuna kuna,  novu brodsku liniju između Arboretuma Trsteno i Lokruma, najavio je ravnatelj Rezervata Lokrum Ivica Grilec.

Turisti će imati prigodu posjetiti oba lokaliteta  i naučiti ponešto o povijesnim vrtovima dubrovačkoga područja, bioraznolikosti, ali i o maslinarstvu kao djelatnosti toga područja. Jedan od djelova projekta je i uspostava staze kroz povijesni maslinik, gdje će se prikazati sam uzgoj maslina i proizvodnja maslinova ulja.

Uz to u Trstenom će se stara "pojata" rekonstruirati u edukativni centar za posjetitelje. Na Lokrumu će pak biti uvedena tehnološka unepređenja za što kvalitetnije upravljanje otokom. Instalirat će se optička mreža diljem otoka. Na njoj će, najavio je Grilec - biti implementiran sustav praćenja posjetitelja i  evaluatori kvalitete sastavnica okoliša.

Turistička zajednica osmislit će izlete koji uključuju jedinstven posjet Trstenom i Lokrumu gdje će gosti imati prigodu sudjelovati u brojnim radionicama. Inače, projekt je započeo u prosincu, trajat će tri godine, a vrijedan je 15 i pol milijuna kuna.