Pučani za jednog od svoja dva pregovarača odredili Plenkovića

Čelnici Europske unije okupili su se u Bruxellesu kako bi se dogovorili o novom vodstvu. Nakon sastanaka stranačkih grupacija o vodećim kandidatima i izboru čelnika Europske komisije razgovara se na neformalnoj večeri šefova država i vlada članica Europske unije. U Bruxellesu je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ugledni portal Politico objavio je informaciju da je Europska pučka stranka za svoje pregovarače odredila predsjednike Vlada Hrvatske i Latvije - Andreja Plenkovića i Krisjanisa Karinsa.

- Tusk je zamislio ovaj sastanak na način da svaki premijer kaže svoje prioritete i ključne kriterije u odabiru čelnog čovjeka Europske komisije. Paralelno slijede međustranački pregovori koje vode po dva pregovarača iz svakog velikog bloka. Premijer Plenković je zajedno s premijerom Latvije izabran kao međustranački pregovarač u ime pučana, nizozemski  i belgijski premijeri u ime liberala i španjolski i portugalski premijeri u ime socijalista. Ovaj proces mora biti dovršen do 21.06. kada je najavljen slijedeći samit u Bruxellesu, izvjestila je novinarka HRT-a, Jasna Paro.

- Ono što sam ja istaknuo jest da svakako želimo da se dogovorimo na vrijeme, da se dogovori paket koji podrazumijeva načelni dogovor o predsjedniku Europske komisije, predsjedniku Europskog vijeća, Europskog parlamenta, visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku, eventualno i o predsjedniku Europske središnje banke. Svi želimo da kada usvojimo 21. lipnja strateški program za idućih pet godina, da nema odugovlačenja s ključnim čovjekom koji to treba provoditi, a to je predsjednik Europske komisije, kako bi mu se ostavilo vremena da napravi svoj tim i pripremi tranziciju koja će ići u drugoj polovici godine, istaknuo je premijer Plenković.

- Većina grupacija sklona je poziciji vodećeg kandidata, to je tradicija Europskog parlamenta. Ovo je početak pregovora o budućnosti Europske unije, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.Nema suglasnosti između Merkel i Macrona u pogledu izbora novog predsjednika EK

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je u Bruxellesu koncept "spitzenkandidata" za izbor predsjednik Europske komisije i Manfreda Webera, koji se natjecao kao vodeći kandidat Europske pučke stranke, dok francuski predsjednik Emmanuel Macron poručuje da ne želi Webera.

- Kao savezna kancelarka velike njemačke koalicije mogu reći da svi partneri u koaliciji podržavaju model spitzenkandidata. Ja podržavam Manfreda Webera, iako ne i svi partneri u koaliciji, rekla je Merkel po dolasku na neformalni summit EU-a, na kojem čelnici zemalja članica započinju razgovore o imenovanju novog predsjednika Europske komisije.

Stranka kancelarke Merkel, Kršćansko-demokratska unija u koaliciji je s njemačkim socijaldemokratima, koji također podržavaju model spitzenkandidata, ali ne i Webera, nego kandidata europskih socijalista Fransa Timmermansa.

Merkel je najavila da će na neformalnoj radnoj večeri apelirati na svoje kolege da se dogovore oko imena kandidata za budućeg predsjednika Komisije prije prve sjednice novog saziva Europskog parlamenta.

Dodala je da do sljedećeg redovitog summita EU-a 20. i 21. lipnja, kada bi Europsko vijeće trebalo predložiti kandidata za predsjednika Komisije, ima još dosta vremena.

- Danas ćemo imati prvu razmjenu mišljenja gdje ću ja kao članica EPP-a naravno podržati Manfreda Webera. Međutim, trebamo pažljivo raspravljati između sebe, znajući da imamo pred sobom konstruktivnu zadaću. Tako možemo pridonijeti sposobnosti EU-a da funkcionira, rekla je Merkel.

S druge strane, francuski predsjednik Macron rekao je da se na radnoj večeri treba razgovarati o prioritetima, a ne o imenima, ali je ipak spomenuo dansku liberalku Margrethe Vestager, francuskog pučanina Michela Barniera i nizozemskog socijalista Timmermansa.

Macron je u svojoj izjavi po dolasku u zgradu Europskog vijeća inzistirao na činjenica da stranke desnog i lijevog centra, EPP i socijaldemokrati, prvi put u povijesti Eurposkog parlamenta nemaju natpolovičnu većinu.

- Prvi put od kada postoji Europski parlament, te dvije stranke nemaju većinu. Stoga je potrebno izgraditi nešto drugo, novi projekt koji bi odgovarao onome što su europski građani izabrali. U tom kontektsu, nova centristička skupina koju upravo stvaramo imat će važnu ulogu i odgovornost, rekao je Macron.

Zastupnici izabrani na Macronovoj listi, njih 21, znatno su pojačali zastupnički klub europskih liberala, koji su treća stranka po snazi u Europskom parlamentu sa 109 zastupnika.

Prije početka neformalne večere, čelnici zemalja članica održavaju niz bilateralnih sastanaka.

Macron će razgovarati s kancelarkom Merkel i s čelnicima četiriju zemalja Višegradske skupine.

U utorak ujutro u Europskom parlamentu sastali su se čelnici političkih skupina. Većina se suglasila oko podrške konceptu "spitzenkandidta", ali ne i liberali.
Vodeći kandidat EPP-a Manfred Weber izjavio je nakon sastanka u Europskom parlamentu da je njegova stranka spremna na kompromise u pogledu imenovanja predsjednika Komisije.

- EPP je spreman na sve potrebne kompromise, rekao je Weber.