Otvoreno: Može li Ustavni sud srušiti referendum protiv mirovinske reforme?

Sindikalni čelnici sutra će u Hrvatski sabor odnijeti kutije sa 748.000 potpisa za referendumsku inicijativu "67 je previše". Poručuju da nema pregovora s Vladom ni s vladajućom većinom o inicijativi da se granica za odlazak u punu mirovinu sa 67 godina vrati na 65 godina, već se referendum mora održati.

- "67 je previše" - predaja potpisa u četvrtak
- "67 je previše" - organizatori očekuju referendum početkom rujna

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, potvrdio je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" da će sutra 65 kutija s potpisima biti predano u Sabor.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je da će predsjednik Hrvatskog sabora zaprimiti potpise, a saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložiti njihovu provjeru.

- Nakon toga će Vlada RH, u proceduri za koju ona procijeni najsvrsihodnijom, odgovoriti Saboru o prikupljenim potpisima. Potom je dalje na Saboru hoće li uputiti Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti referendumsko pitanje, kazao je Bačić.Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo, rekao je da Ustavni sud ima ovlast da bilo koje pitanje, a koje je predmet odlučivanja na referendumu, ocijeni protuustavnom. Je li to zbog financijske stabilnosti proračuna ili neko pitanje koje se odnosi na poreze ili pak neko pitanje koje se odnosi na međunarodne obveze RH itd., kaže Palić i dodaje da Ustavni sud nema nikakvo ograničenje da neko pitanje proglasi protuustavnim, odnosno ovdje Sud ima potpunu slobodu. Ustavni sud je glavni čuvar Ustava u Republici Hrvatskoj, dodaje.

- Pitanje nije protivno Ustavu RH. Način na koji je formulirano ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje hrvatskog proračuna. Činjenica je da učinci onih odredbi zakona koji se mijenjaju u tom referendumskom pitanju djeluju "pro futuro" i odnose se na budućnost. Ne znam tko bi u RH mogao znati kako bi mogao izgledati hrvatski proračun za tri ili pet godina, kaže Palić.

Bauk: Referendum se neće održati, a Vlada će prihvatiti ono što sindikati traže

Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, smatra da referendumsko pitanje nije protivno Ustavu te je to obrazložio. Rekao je i da se, prema njegovoj procjeni, referendum neće održati.

- Vlada će prihvatiti sve što sindikati traže, jer to nije prevelik udar na proračun. U izbornoj, odnosno predizbornoj godini Vlada si neće dozvoliti da se dogodi referendum na kojemu bi ona bila potučena, rekao je Bauk.

Bačić pak naglašava da je riječ o temi koja zadire u gospodarska pitanja i koja ima stanovite implikacije. "Radi se o tome može li se takva odluka donijeti na referendumu, ili pak kako je u parlamentarnim demokratskim državama, u nadležnosti demokratski izabranog zakonodavca".

Čičak: Referendumska inicijativa - vrlo ozbiljni udar na javne financije

Melita Čičak, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, govorila je o održivosti mirovinskog sustava. Smatra da nije točno da se ne može izračunati na koji način i kako se kreće mirovinski sustav te da se on uvijek gleda srednjoročno i dugoročno. Istaknula je da će referendumska inicijativa polučiti negativni fiskalni efekt od 45 mlrd. do 2040. godine.

- Povećat će se broj umirovljenika i rashodi s te osnove. Također, smanjit će se broj osiguranika. Radi se o vrlo ozbiljnom udaru na javne financije kojega smo mi vrlo precizno izračunali, a podastrijet ćemo to Ustavnom sudu ako bude trebalo. Ovdje se ne radi samo o mirovinskom sustavu. Tu je riječ o cjelovitim državnim financijama, odnosno o proračunu, ali i gospodarskom razvoju. Ovu reformu je Europska komisija ocijenila kao strukturnu reformu, koja je uz poreznu reformu doprinijela izlasku iz makroekonomskih neravnoteža, kaže Čičak.

Ribić: Ne radi se o rušenju državnog proračuna

Ribić demantira da se radi o rušenju državnog proračuna. Izračunali ste neku brojku koja nema nikakvu relevantnost.

- Nije bitno kolika je apsolutna brojka, već kakav je teret za društvo. Taj teret ovisi i o nazivniku, a on se zove BDP. Vaši stručnjaci su tendenciozno uzeli pretpostavku da će BDP rasti po stopi od 1% u idućih 20 godina što znači da će biti jednako neuspješna kao i Milanovićeva i Plenkovićeva vlada u zadnjih 10 godina te da će sve druge vlade biti neuspješne i to u idućih 20 godina. Polazite od pretpostavke koje su politikantske, politički motivirane, dodaje.

Palić: Referendumsko pitanje je u skladu s Ustavom RH

Palić ističe da u Ustavu treba biti definirano, a ne u zakonu, tema koja ne može biti predmet referendumske odluke. Treba biti definirano koje su to teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu. Za to treba postojati politička volja, a toga u Hrvatskoj nema, smatra. Napominje da je riječ o izuzetno osjetljivoj situaciji.

- HDZ, kao ključna stranka vladajuće većine, treba mudro odvagnuti što je potrebno učiniti jer može doći do političke štete, a moguće je i da se referendum neće moći zaustaviti unatoč pokušaju intervencije prema Ustavnom sudu. Ja imam pozitivan stav prema ispravnosti referendumskog pitanja. Smatram da je u skladu s Ustavom RH, kazao je.

Bačić: Bilo bi dobro da Vlada i sindikati sjednu i dogovore se

Bačić je naglasio da uvažava potpise 748.000 ljudi koji su tražili raspisivanje referenduma. No smatra da bi bilo dobro da Vlada i sindikati nađu rješenje. "Može se dogoditi to da se rješenje utvrđeno na referendumu upravo može i mijenjati samo na referendumu", napominje.