Inspirativan govor Angele Merkel na Harvardu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak da se "učini sve što nam je kao ljudima moguće" kako bismo odgovorili na klimatske promjene i obećala je da će učiniti "sve što je u njezinoj ovlasti" u vezi s tim pitanjem, u govoru na Harvardovu sveučilištu.

-
Možemo i moramo učiniti sve što nam je kao ljudima moguće kako bismo svladali taj izazov čovječanstvu, rekla je kancelarka čiju vladu optužuju da kasni s donošenjem nužnih mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Dobila počasni doktorat

- To je još moguće, ali svatko od nas mora obaviti svoj dio i, to kažem s dozom samokritike, obaviti bolje, rekla je u govoru koji je uglavnom održala na njemačkom, u prigodi tradicionalne svečanosti predaje diploma na uglednom američkom sveučilištu.

- Zato ću učiniti sve što je u mojoj ovlasti kako bi Njemačka do 2050. ostvarila svoj cilj klimatske neutralnosti, dodala je 64-godišnja kancelarka kojoj je prije toga dodijeljen počasni doktorat sveučilišta.

U govoru koji je često bio prekidan pljeskom, Merkel čija je koalicijska vlada loše prošla na europskim izborima, hvalila je prednosti europskog projekta, prekoatlantskog partnerstva, multilateralnosti i poštovanja ljudskih prava.

Zagonetna oko završetka mandata

Ne spominjući izravno Donalda Trumpa s kojim je, kao što je poznato, u teškim odnosima, izrazila je žaljenje zbog napada na slobodnu trgovinu, na svakojake "zidove" i "laži koje se prikazuju kao istina".

- Dobre odgovore na teška pitanja možemo dati ako pokušamo promatrati svijet očima drugih ljudi" i "ako ne postupamo prenagljeno, istaknula je, pozivajući studente da demokraciju i mir "ne shvaćaju kao nešto što je zauvijek zajamčeno".

Kancelarka koja je na vlasti od 2005. i kojoj mandat istječe 2021., bila je zagonetna u vezi sa skorim krajem mandata.

- Moramo biti spremni završiti stvari kako bismo osjetili čar novog početka, rekla je.

- Tko zna što mi život donosi nakon moje političke karijere? To je otvoreno pitanje. Jedno je sigurno: bit će to nešto drukčije, nešto novo, dodala je.