Juncker - prvi službeni posjet Zagrebu

Nakon Dubrovnika, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker posjetio je Zagreb i u Banskim dvorima razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem. Podržao je ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu, izrazivši nadu da će pozitivna preporuka za priključenje prostoru slobode kretanja biti upućena Europskom vijeću još za mandata njegove komisije koji završava 31. listopada ove godine.

Razgovaralo se i o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, proširenju na jugoistok Europe i korištenju europskih fondova. 

U prvom službenom posjetu Hrvatskoj, i to tek potkraj svojeg petogodišnjeg mandata, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker svečano je dočekan na Trgu sv. Marka, uz intoniranje hrvatske i himne Europske unije.

Zagreb od njegove Komisije očekuje da do kraja mandata, 31. listopada, ocijeni napredak Hrvatske kad je riječ o ulasku u Schengen.

- Želim da tijekom našeg mandata damo preporuku Europskom vijeću da Hrvatska postane dijelom schengenskog prostora. Previše smo vremena izgubili i nadam se da će Vijeće reagirati na pravi način - poručio je Juncker.

Premijer Andrej Plenković odgovara da je uvjeren da će Hrvatska ispuniti i posljednje elemente koji su na stolu kako bi Komisija mogla donijeti pozitivnu ocjenu i uputiti prijedlog za pristupanje Hrvatske Schengenskom prostoru prema Vijeću.

Osim Schengena, strateški cilj Hrvatske je i ulazak u eurozonu, a dobri ekonomski pokazatelji i proračunski suficit tomu idu u prilog. Hrvati su radišan narod, primijetio je Juncker.

- Mislim da je Hrvatska potpuno spremna postati dijelom europskog tečajnog mehanizma, i zaista me kao bivšeg ministra impresionira kojom je brzinom Hrvatska popravila svoje financijske rezultate - komentirao je.

Premijer Plenković rekao je da je za Hrvatsku važno da nastavi tijesan dijalog s Komisijom u realizaciji strategije za uvođenje eura u RH.

- Taj cilj nije za sutra. To je proces koji će trajati nekoliko godina. Većinu kriterija već sada ispunjavamo - komentirao je Plenković.

Juncker je rekao da bi do 2020. Hrvatska iz strukturnih fondova mogla povući više od 11 milijardi eura, a da europski fondovi moraju biti iskorišteni kako bi pomogli zemlji u demografskoj renesansi.

- Trebamo dati veću potporu hrvatskoj Vladi u naporima da obnovi i modernizira Vukovar. Moramo vidjeti kako joj u tome možemo pomoći - rekao je. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava komentirao je da su to lijepe vijesti za sve građane Vukovara.

- I lijepo je vidjeti da zapravo prvi čovjek Europske unije komunicira problematiku grada Vukovara - dodao je.


Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Juncker će dati potporu i u rješavanju spora između Hrvatske i Slovenije. Složili su se da zemlje jugoistočne Europe moraju zadržati europsku perspektivu, a proširenje će biti prioritet hrvatskog predsjedanja Unijom. Juncker je zatim ručao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović s kojom ipak nije prošetao središtem Zagreba, kako je bilo planirano, ali je zato rekao da je Dubrovnik ne samo jedan od najljepših gradova u Europi nego i u svijetu.