Dodik odbio raspoređivanje vojske i Frontexa u BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbio je na sjednici Predsjedništva prijedlog da se na na istočnoj granici zemlje prema Srbiji rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH i europske policijske agencije za sigurnost granica Frontexa nakon što je posljednjih dana znatno pojačan priljev migranata, a kriza u Unsko-sanskoj županiji s migrantima prijeti eskalacijom.

Dodik se usprotivio prijedlogu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o raspoređivanju vojske.

- Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost - rekao je Dodik. Objasnio je da se kao srpski član Predsjedništva BiH ne može suglasiti s time da se vojska raspoređuje na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. Rekao je i da je odbio angažiranje Frontexa navodeći da ne želi od Bosne i Hercegovine stvoriti veliki migracijski centar.

- Nisam prihvatio ni uvođenje Frontexa. To bi bila jedna mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH - dodao je.

Dvojica kolega u Predsjedništvu Željko Komšić i Šefik Džaferović u tome su ga preglasali, no Dodik se može pozvati na zaštitu vitalnog interesa i zaustaviti donošenje takve odluke. On je na današnjoj sjednici odbio i prijedlog da se migranti smjeste na više lokacija u BiH, a ne samo na području Federacije BiH, a najviše na području Unsko-sanske županije sa sjedištem u Bihaću. Pritom je optužio odlazeći saziv Vijeća ministara BiH da nije učinio ništa kako bi spriječio eskalaciju migrantske krize.

Još oštriji prema Vijeću ministara bio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je ustvrdio kako ih je država posve napustila.

- Ovo je kontinuirano ubijanje grada Bihaća i Velike Kladuše, kao i Unsko-sanske županije. Ja nisam zadovoljan državom BiH, mi smo ovdje izdani, ostavljeni, prepušteni sami sebi - ustvrdio je Fazlić.

Posljednjih deset dana u Bosnu i Hercegovinu dolazi sve više migranata. Od početka ove godine zabilježeno je više od 9000 ilegalnih ulazaka u zemlju, izvijestilo je Vijeće ministara BiH, dok su vlasti Unsko-sanske županije najavile izvanredne mjere ograničavanja kretanja migranata.

Tijekom prošloga tjedna zabilježeno je više međusobnih obračuna migranata te napada na mještane na području Unsko-sanske županije.