Božinović: Postavit ćemo ogradu na još nekim prijelazima

Na graničnom prijelazu Maljevac, na mostu koji iz BiH vodi prema teritoriju Hrvatske, podignuta je visoka metalna ograda sa šiljcima. Barijera je pomična. Temelji za ogradu postavljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok. Zbog migrantske krize, u Sarajevu je za podne sazvana izvanredna sjednica Predsjedništva BiH. Ministar Davor Božinović najavio je postavljanje ograde na još nekoliko prijelaza.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da je postavljanje ograde na graničnom prijelazu Maljevac na granici s BiH predviđeno Schengenskim katalogom, te da hrvatska policija jača svoje ljudske i tehničke kapacitete kako bi se što učinkovitije borila protiv ilegalnih migracija.

Odvajanje graničnih prijelaza ogradama zapisano u katalogu Schengenskog aquia, gdje se preporuča da granični prijelazi budu odvojeni ogradom, rekao je Božinović novinarima uoči okruglog stola o obiteljskom nasilju.

Ponovio je da hrvatska policija više od godinu i pol jača sve svoje kapacitete, ljudske i tehničke, kako bi se što učinkovitije borila protiv ilegalnih migracija, a to će činiti i u buduće.

Na pitanje - zašto baš taj prijelaz, Božinović je istaknuo da je u planu postavljanje ograda i na drugim prijelazima. No, na tom prijelazu prije izvjesnog vremena okupila velika skupina migranata koja je htjela ilegalno ući u Hrvatsku.

- Mi smo nekoliko dana tamo držali jake policijske efektive i sigurno bi nam, u eventualnom slučaju da se nešto slično ponovi, to pomoglo kako bi smanjili troškove vlastitih resursa, rekao je.

Ministar je odbacio tumačenje kako je postavljanje ograda znak da hrvatskoj policiji nedostaje službenika, ustvrdivši da naša policija ima jednu od najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija među svim članicama EU-a.

- Mi koristimo kapacitete ovisno o tome kakva je situacija na terenu, imamo dovoljno snaga i pričuvu, a imat ćemo i pričuvnu policiju koju će se moći angažirati po potrebi za turističku sezonu i druga područja, uključujući i granice, zaključio je Božinović.

Podsjetimo, na graničnom prijelazu Maljevac (s BiH) u ponedjeljak je postavljena ograda, a temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH (MUP) te podsjetilo na Schengenski katalog za nadzor vanjskih granica i odredbe Zakona o nadzoru državne granice.

- Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza, na traženje Ministarstva unutarnjih poslova RH, postavilo je 10. lipnja 2019. godine pomičnu fizičku barijeru na Granični prijelaz Maljevac, s obzirom na to da je u Schengenskom katalogu EU-a za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno kako granične prijelaze i  neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi u pravilu trebaju biti odijeljeni ogradom, a iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet, priopćio je MUP.

Također, podsjeća se, Zakonom o nadzoru državne granice propisano je da graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetan i siguran protok prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti.