Cijenu nafte iznad 62 dolara drže OPEC-ovi rezovi

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 62 dolara, budući da su očekivanja OPEC-a i njegovih saveznika da će nastaviti s rezovima proizvodnje poništila utjecaj zabrinutosti zbog usporavanja gospodarstva i potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 9 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 62,38 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 38 centi, na 53,64 dolara.

Rusija je u ponedjeljak priopćila da bi mogla poduprijeti produljenje smanjene opskrbe pod vodstvom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), na snazi od siječnja, dok su cijene dionica na svjetskim burzama porasle nakon što je Kina ublažila pravila financiranja u nastojanju da oslabi usporavanje gospodarstva, što je također poduprlo cijene nafte.

- Cijene su dobile potporu zbog mogućnosti da će OPEC-ova proizvodnja nafte ostati ograničena i nakon sredine godine, rekao je analitičar Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

No cijena barela na londonskom je tržištu ipak smanjena za gotovo 20 posto u odnosu na najvišu razinu u 2019. godini iznad 75 dolara u travnju, pod pritiskom gospodarskog usporavanja koje ugrožava potražnju za naftom.

- Čak ni planirana ili nenamjerna ograničenja opskrbe za više od 4 milijuna barela dnevno nisu bila dostatna da podupru cijene tijekom zabrinutosti za gospodarski rast u zadnja dva tjedna. Trenutni izgledi cijena nafte i dalje ostaju nejasni, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

OPEC s partnerima, uključujući Rusiju, grupa poznata pod nazivom OPEC+, od početka godine smanjuje proizvodnju kako bi poduprla cijene.