Jurišić: Kinesko-ruski odnosi na vrhuncu

Prošli tjedan je u St Petersburgu održan međunarodni ekonomski forum na kojem je sudjelovao i Kineski predsjednik Xi Jinping. Kineska je delegacija brojala 1000 članova, a prije samog foruma, kineski predsjednik se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, gdje su potpisani brojni ekonomski sporazumi.

Dok su ruski i kineski predsjednici bili na forumu u St.Petersburgu u Južnom kineskom moru dogodio se incident između ruskog i američkog broda. Neki su to protumačili kako je to bila jasna Putinova poruka Xi Jinpingu da je Rusija uz Kinu.

O rusko-kineskim odnosima i neprestanim tenzijama sa SAD-om bilo je govora u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ s gostima Jelenom Jurišić, profesoricom na Hrvatskim studijima i Branimirom Vidmarovićem, vanjsko-političkim analitičarom.

Jurišić je naglasila kako su rusko-kineski odnosi kako na političkom, tako i na ekonomskom vrhuncu i kako je ovaj susret dvaju predsjednika bio peti ove godine.

- Za to su zaslužne SAD. Međunarodna zajednica i sankcije koje su bile upućene Rusiji, a sada je drugi val sankcija koje SAD uvode Kini, rekla je.

Priča o „dedolarizaciji“, odnosno o uvođenju nacionalnih valuta u bilateralnoj razmjeni već dugo postoji.

- O tome se počelo razgovarati između Rusije i Kine još prije 2014. godine, no to trenutno ne može proći. Zemlje još uvijek nisu spremne za to, zato što se puno izvozi i dolar je potreban, naglašava Vidmarović i dodaje kako Kina još uvijek drži američke obveznice u vrijednosti 1,1 bilijun dolara i još se uvijek nije spremna odreći toga.

Napomenuo je kako i rublja i juan imaju malu cirkularnost u svijetu, te kako Kina pokušava širiti spektar svoje nacionalne valute.

Vidmarović govori kako je kineski prioritet u suradnji s Rusijom sigurnost na kineskom zapadu, stvaranje ekonomske i energetske sigurnosti te stvaranje prijateljskog polja.

- Kina i Rusija još od 90-ih godina imaju korektne odnose koji su konstruktivni. Danas po diplomatskoj klasifikaciji njihovih odnosa, sporazum Kine s Rusijom je najobuhvatniji koji Kina ima s bilo kojim zemljom ikada.

Ističe kako Rusiji treba „kvazi“ savez i čvršće ujedinjenje koje će poslati signal svijetu te kako je Kina do ovog trenutka izbjegavala takve formulacije.

- Nije se do sada dešavalo da Kina u zajedničkim izjavama kritizira SAD. Kinezi su procijenili da ovaj put mogu profitirati, rekao je.

Jurišić je naglasila kako će Rusija biti uz Kinu u ovome trgovinskom ratu Kine i SAD-a.

- Na ekonomskom  formu je zamjenik kineskog premijera rekao kako su nekada postojale 3 sile, SAD, Rusija i Kina, a danas postoje samo Rusija i Kina, zato što SAD više nije svjetska sila. Obje zemlje iz ovoga žele steći i ekonomsku i političku korist, rekla je Jurišić.

Zbližavanje Rusije i Kine započelo je 2014. godine nakon izbijanja ukrainske krize i uvođenja zapadnih sankcija Rusiji.

- EU je najprirodniji partner Rusije i žao mi je što između njih više nema konstruktivnih razgovora. Odnosi između Rusije i EU mogu biti bolji, rekao je i dodao kako je zasad Njemačka ta preko koje idu razgovori s Rusijom. Merkel jeta koja je kvalitetno razgovarala s Putinom i razumjela situaciju u Rusiji. Treba se vidjeti što će biti nakon odlaska Angele Merkel.

Jurišić govori da je Rusija dala jasne signale kako je ona prirodni dio Europe i da želi imati odnose s Europom, ali kako Rusija ne može ne ići u dva pravca.

- Rusija je država koja se prostire preko dva kontinenta i veći dio joj je u Aziji i taj se njezin dio trenutno snažno razvija zbog odnosa s Kinom, ali i drugim zemljama tog dijela svijeta, naglasila je.