Plenković na kongresu Europske pučke stranke

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na Kongresu Kluba zastupnika Europske pučke stranke „EPP Group Study Days" u San Sebastianu, u Španjolskoj.

Okupili su se dosadašnji i novoizabrani zastupnici te političke grupacije kako bi analizirali rezultate europskih izbora, dogovarali prioritete za sljedeće petogodišnje razdoblje i utvrdili svoja stajališta u pogledu imenovanja na čelna mjesta u europskim institucijama.

Ostale pozicije EPP je spremna prepustiti strankama koje se plasirale iza nje, izjavio je u srijedu u San Sebastianu hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Naša pozicija u ovim pregovorima je vrlo skromna, mi od svih čelnih mjesta želimo isključivo predsjednika Europske komisije, a ostala mjesta su na raspolaganju onima koji su ostvarili drugi, treći ili eventualni četvrti rezultat na europskim izborima", rekao je Plenković.Plenković je zajedno s latvijskim premijerom Krišjanisom Karinšom pregovarač Europske pučke stranke koji sudjeluje u pregovorima sa socijaldemokratima i liberalima o imenovanjima novih čelnika europskih institucija.

Liberali su kao svoje pregovarače odredili nizozemskog i belgijskog premijera Marka Ruttea i Charlesa Michela, a socijalisti španjolskog i portugalskog premijera Pedra Sancheza i Antonija Costu.

Njih šestorica vode neformalni proces kako bi pomogli Europskom vijeću i Europskom parlamentu u dogovorima oko izbora novih čelnika. Riječ je o paketu koji uključuje izbor novog predsjednika Komisije, Europskog parlamenta, a nešto kasnije i predsjednika Europskog vijeća, visokog predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost i predsjednika Europske središnje banke.

Proces izbora novih čelnika ovaj put je znatno složeniji nego što do sada bio slučaj, budući da dvije najjače stranke, europski pučani i socijaldemokrati, iako su i dalje ostale najveće političke skupine, nisu uspjele dobiti natpolovičnu većinu pa se prisiljene dogovarati suradnju s ostalim proeuropskim političkim skupinama, prije svega liberalima i zelenima, koji su ostvarili treći i četvrti rezultat.

Plenković ističe da je proces izbora vodećeg kandidata Manfreda Webera bio vrlo transparentan, da je u internom procesu za to mjesto pobijedio bivšeg finskog premijera Alexandra Stubba te da je onda uz potporu cijele političke obitelji vodio kampanju, prezentirao program te da je na kraju Europska pučka stranka izišla kao relativni pobjednik izbora.

- Europska pučka stranka je relativni pobjednik izbora i analogno onome što se zbiva na nacionalnoj razini, obično onaj koji je relativni pobjednik, dobiva prvi šansu da pokuša oformiti izvršnu vlast, a to je na razini EU-a Europska komisija, kaže Plenković.Vodeći kandidat pučana Weber nailazi na veliki otpor kod socijaldemokrata i liberala. Liberali, u prvom redu francuski predsjednik Emmanuel Macron, osim toga dovode u pitanje i sam koncept "spitzenkandidata" po kojem političke stranke prije izbora imenuju svoje vodeće kandidate za predsjednika Europske komisije, a onaj koji okupi većinu u Europskom parlamentu postaje predsjednikom.

Pokušavajući istisnuti Webera, Macron javno govori da bi za predsjednicu Komisije podržao njemačku kancelarku Angelu Merkel, iako je ona više puta rekla da je to ne zanima i da će se nakon isteka sadašnjeg mandata politički umiroviti. Sam Weber ističe spremnost za preuzimanje odgovornosti, ali i na kompromis.

Tri su temeljna razloga organiziranja ovih, kako europski demokršćani kažu, studijskih dana u San Sebastijanu. Jedan je da se analiziraju rezultati prošlih izbora za Europski parlament, kada su pučani ostali bez 40-ak mjesta, ali su još uvijek ostali najjača stranka. Drugi razlog je taj da razgovaraju o programu i onome što žele postići u sljedećem petogodišnjem razdoblju, zatim da se novopridošli zastupnici upoznaju i posebna je tema izbor predsjednika Europske komisije. Premijer Plenković je uključen u međustranačke izbore glede čelnih ljudi za pet europskih institucija, rekla je dopisnica HRT-a Jasna Paro.

Evo što je premijer Andrej Plenković, u izjavi za HTV, rekao o procesu izbora predsjednika Europske komisije, s pozicije EPP-a:

- Pozicija EPP-a nije se promijenila nakon izbora za Europski parlament. Mi smatramo da je naš proces izbora kandidata Manfreda Webera bio transparentan. On je pobijedio u internom procesu i dobio je potporu cijele političke obitelji. Vodio je kampanju, prezentirao je svoj program i EPP je bio relativni pobjednik ovih izbora. Sukladno logici, koja je analogna onome što se zbiva na nacionalnoj razini, onaj tko je relativni pobjednik prvi dobiva šansu da oformi vlast, a to je na razini EU-a Europska komisija.

Slijedi jedno neizvjesno razdoblje puno promjena, morat ćemo se prilagođavati, a jedino zajedno možemo štititi nacionalne interese unutar europskog parlamenta, izjavio je Karlo Ressler.