Slučaj HE Dubrovnik: Rukavini i Starmanu jednomjesečni istražni zatvor

Glavnim osumnjičenicima u slučaju HE Dubrovnik Nikoli Rukavini i Željku Starmanu određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na ukupno devet svjedoka. Tereti ih se za opasno izvođenje građevinskih radova te djela protiv opće sigurnosti,  za što im prijeti zatvorska kazna od 3 do 15 godina. Valja napomenuti kako su zbog katastrofalnog požara koji je početkom godine planuo u HE Dubrovnik, tri mlada života izgubljena. 

Odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru donio je sudac istrage dubrovačkog Županijskog suda, prihvativši prijedlog državnog odvjetništva.

U idućih mjesec dana, koje će osumnjičeni provesti u dubrovačkom istražnom zatvoru, ŽDO bi trebao ispitati svih devet svjedoka, nakon čega će biti donesena odluka o ukidanju ili produljenju istražnog zatvora.

Glasnogovornik suda Pero Miloglav rekao je da se obrana protivila prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO). Njihovi su odvjetnici jučer nakon ispitivanja u tužiteljstvu rekli da su se osumnjičeni aktivno branili i kazali da se ne osjećaju krivima.

U požaru koji je 10. siječnja buknuo u HE Dubrovnik nestala su tri radnika koja su nakon opsežne potrage pronađena mrtva. Zbog nesreće je osumnjičeno ukupno osmero hrvatskih državljana za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti te opasno izvođenje građevinskih radova.